Φωτογραφία: ΑΜΠΕ

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Πεντέλη – Σε ύφεση το μεγαλύτερο μέρος της

/

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την στιγμή στην πυρκαγιά της Πεντέλης, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά κατά το μεγαλύτερο μέρος της είναι σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες εντοπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμα μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν ισχυρές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η ιδιαίτερη αξιοποίηση των 19 εναερίων μέσων που διατίθενται αυτή την στιγμή για την πυρόσβεση από αέρος έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση σημειακών εστιών μέχρι τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός ενώ προσέθεσε ότι στο έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος συνδράμουν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, της τοπική αυτοδιοίκησης και ιδιώτες εθελοντές.

Ακόμη, ανέφερε ότι από νωρίς το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό του, και προσέθεσε ότι διαρκής είναι η παρουσία της ΕΛΑΣ που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ, τη δασική υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα.

Παράλληλα ο κ. Αρτοποιός, είπε ότι μέχρι στιγμής έχει διασφαλιστεί η δωρεάν φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης και υπογράμμισε ότι όσοι πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και στο τηλέφωνο 2131510100 και να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της διυπουργικής ομάδας της Πολιτικής Προστασίας.

Πυρκαγιά στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων

Σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 13:41 σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων, ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη και μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, στις 14:35 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του μικρού οικισμού Ζάχουλη με μήνυμα από το 112 για την προληπτική απομάκρυνση τους προς Αλεποχώρι.

Αυτή την στιγμή επιχειρούν στο πεδίο 45 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό και με τη συνδρομή των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της 21/7/2022

Ακόμη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ αναφέρθηκε στον αυριανό Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται, για αύριο Πέμπτη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και τα νησιά, Χίο, Σάμο, Ικαρία.

Παράλληλα υψηλός παραμένει ο κίνδυνος κατηγορίας 3 σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Τονίζουμε για ακόμη μια φορά, δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο. Δεν κάνουμε θερμές εργασίες , είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αν δούμε καπνό ή φωτιά καλούμε αμέσως το 112 ή το 199», κατέληξε ο κ. Αρτοποιός.