Φτάνουν οι πρώτες παρτίδες Novavax στην Ελλάδα – Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

/

Έπειτα από πολύ καιρό αναμονής το εμβόλιο Novavax φτάνει στην Ελλάδα. Το υπουργείο Υγείας έχει επιβεβαιώσει την πρώτη παράδοση εμβολίων για σήμερα Τετάρτη, ενώ η πλατφόρμα, για να μπορούν να κλείσουν οι πολίτες τα ραντεβού τους για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Novavax, άνοιξε χθες το μεσημέρι.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Novavax γίνονται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό και δεν πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εμβολιασμός με Novavax για αναμνηστική δόση. Ο πρώτος εμβολιασμός με το εμβόλιο της Novavax θα γίνει το Σάββατο 5/3.

Το νέο εμβόλιο Novavax που φτάνει στην πατρίδα μας, το οποίο ενέκρινε στα τέλη του προηγούμενου έτους ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αναμένεται να αλλάξει την στάση  των σκεπτικιστών έναντι του εμβολιασμού, καθώς είναι το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο που πέφτει στην μάχη κατά της COVID-19. Το εμβόλιο της Novavax στηρίζεται σε μία δοκιμασμένη “συνταγή” που χρησιμοποιείται χρόνια κατά της γρίπης, του τετάνου και του κοκκύτη.

Τα πρόστιμα και η φθίνουσα πορεία στα ραντεβού για εμβόλιο

Σε σχέση με το διοικητικό πρόστιμο, έγινε την προηγούμενη εβδομάδα καταλογισμός των πρώτων διοικητικών προστίμων που αφορούν το μήνα Ιανουάριο σε 317.962 πολίτες και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει το διοικητικό πρόστιμο για το μήνα Φεβρουάριο.

“Τα στοιχεία για το εμβολιαστικό πρόγραμμα δείχνουν ότι είμαστε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ραντεβού όσο προχωράμε είναι και λιγότερα γιατί μειώνεται και η ζήτηση. Έχω ανακοινώσει τα ποσοστά της αναμνηστικής δόσης. Σε αυτούς που λήγει το πιστοποιητικό είμαστε στο 96%.

Άρα, είναι πολύ λίγοι αυτοί που πλέον αναζητούν την αναμνηστική δόση, με κυριότερο λόγο ότι την έχουν κάνει. Άρα μειώνονται”, απάντησε ο κ. Θεμιστοκλέους σε ερώτηση του capital.gr.

“Συνεχίζουμε να παίρνουμε κάποια ραντεβού πρώτης δόσης, 1.500 περίπου την ημέρα. Είναι λιγότερα. Όσο προχωράμε είναι και λιγότερα. Είναι λογικό είναι αυτό.

Ακόμα και με αυτά τα νούμερα η Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλά στις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους εμβολιασμούς, αλλά από δω και πέρα θα έχουμε μια φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών, γιατί ολοκληρώνεται, όπως το λέμε, η εμβολιαστική περίοδος.

Ακόμα και να πάνε όλοι όσοι έχουν μείνει ανεμβολίαστοι, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα νούμερα που έχουμε συνηθίσει. Να βγαίνουν 100.000 με 130.000 εμβολιασμοί την ημέρα”, κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Πηγή: capital.gr