«Στο χειρότερο σενάριο» τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, σύμφωνα με μελέτες που παρουσίασε απόψε ο Σωτήρης Τσιόδρας ενώ την ίδια ώρα, οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 φτάνουν έως και το 69%.
Με σημαντικές πληροφορίες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».
Τα εμβόλια δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας, μειώνοντας τα νέα κρούσματα και τις νοσηλείες, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί.
Σύμφωνα με τον καθηγητή ο κορονοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 είχε προσβληθεί περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας –όπως προκύπτει από την επιδημιολογική μελέτη του καθηγητή επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας Χρ. Χατζηχριστοδούλου.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο θέμα του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, που έχει θορυβήσει πολλούς, επισημαίνοντας πως τα περιστατικά θρομβώσεων τα οποία φέρονται να σχετίζονται με αυτό αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο» – όπως τόνισε-, ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου Covid-19 αγγίζουν το 69%.
Για τα self-test, ο καθηγητής είπε ότι δεν διασφαλίζεται το αποτέλεσμα, όμως ακόμη και μόνο το 25% των περιστατικών να απομονωθεί, τότε θα υπάρχει όφελος.
Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να παραμείνει ενδημικός και η επιδημία να μην εξαφανιστεί αλλά σημείωσε ότι με επιδημιολογική επιτήρηση και βελτιστοποίηση των μέτρων να επιτύχουμε σταθερά χαμηλό αριθμό λοιμώξεων.
Πηγή: ΕΡΤ