Τραμπ: Διακοπή χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

/

Τη διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Έδωσα εντολή στην κυβέρνησή μου να σταματήσει τη χρηματοδότηση, ενώ διενεργείται έρευνα για τον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη σοβαρή κακοδιαχείριση και την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού» είπε ο Τραμπ.

Πρόσθεσε, πως ο ΠΟΥ απέτυχε στο βασικό του καθήκον και πρέπει να λογοδοτήσει, κάνοντας λόγο για πολιτική ορθότητα που -όπως ισχυρίστηκε- ο Οργανισμός έβαλε πιο πάνω από τη διάσωση ζωών.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως ο ΠΟΥ καθυστερεί την αμερικανική αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. «Από την ίδρυσή του ο αμερικανικός λαός γενναιόδωρα έχει υποστηρίξει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας… Με την έξαρση της πανδημίας του COVID-19 έχουμε βαθιές ανησυχίες».

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, αρκετοί θεωρούν ότι η έχει έρθει η κορύφωση της επιδημίας. Έτσι πολλά μέλη των Ρεπουμπλικανών ζητούν να ξανά ανοίξει η οικονομία.

Όλα αυτά κι ενώ η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών εντείνεται.

Προς το παρόν ο ΠΟΥ δεν έχει απαντήσει στις επικρίσεις του Τραμπ, όμως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε πως «δεν είναι η ώρα» να συρρικνώνονται οι πόροι που έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Είναι ώρα για ενότητα», είναι ώρα «η διεθνής κοινότητα να εργαστεί μαζί, με αλληλεγγύη, για να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές συνέπειές του», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής του ΠΟΥ, καθώς το 2019 συνεισέφερε περισσότερα από 400 εκ. δολάρια, περίπου το 15% του προϋπολογισμού του οργανισμού.