Δύο νεαροί αμερικανοί επιχειρηματίες, ο Μπιλ Γκέιτς (γ. 1955) και ο Πολ Άλεν (1953-2018), συνεταιρίζονται με έδρα το Αλμπουκέρκι της πολιτείας του Νέου Μεξικού και ονομάζουν τη νεοσύστατη εταιρία τους «Microsoft».
Μια επιχείρηση, που έμελλε τα επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε μια γιγάντια εταιρία, σχεδόν μονοπωλιακού χαρακτήρα, στο χώρο της πληροφορικής και συγκεκριμένα του λογισμικού με την δημιουργία των λειτουργικών συστημάτων για μικροϋπολογιστές MS-DOS και Windows.
Η φιλία τους συνεχίστηκε και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, λίγα χρόνια αργότερα. Φοιτητές όντες, οι δυο τους συνεταιρίστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού για τους προσωπικούς υπολογιστές, με βάση τη γλώσσα BASIC.
Η δουλειά τους έγινε γρήγορα γνωστή και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών της εποχής. Η εταιρία υπολογιστών MITS εξεδήλωσε την επιθυμία να συνεργαστεί μαζί τους στον προσωπικό υπολογιστή που ετοίμαζε με την ονομασία Altair 8800.
Ο φόρτος εργασίας δεν επέτρεψε στον Μπιλ Γκέιτς να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, παρά μόνο πολλά χρόνια αργότερα, όταν ήταν ήδη φτασμένος επιχειρηματίας και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.
To 1981 η Microsoft λάνσαρε το λειτουργικό σύστημα MS-DOS για την IBM, που κυριάρχησε απόλυτα στην ισχνή τότε αγορά των μικροϋπολογιστών και το 1985 την πρώτη εκδοχή των Windows, που θα κυριαρχήσουν με την σειρά τους σχεδόν απόλυτα ως λειτουργικό σύστημα των προσωπικών υπολογιστών με την διάδοση του Ίντερνετ στα μέσα της δεκαετίας του ‘ 90.
Το 1995 Η Microsoft λανσάρει τα Windows 95, υπό τους ήχους του τραγουδιού των Rolling Stones «Start Me Up». Πρόκειται για ένα λειτουργικό σύστημα που έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ιστορία των PC, καθώς σήμανε την οριστική μετάβαση από το περιβάλλον του MS-DOS στο περιβάλλον των Windows ως βασικού λειτουργικού των συστημάτων στα οποία ήταν εγκατεστημένα.
Ο Πολ Άλεν αποχώρησε σταδιακά από τα διοικητικά της εταιρείας από τα μέσα της δεκαετίας του 80, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο και ο Μπιλ Γκέιτς από τις αρχές του 2000 για να αφιερωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο.
Πηγή: sansimera.gr