Photo by NASA on Unsplash

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη

Η πρώτη έπειτα από 47 χρόνια αποστολή της Ρωσίας στη Σελήνη απέτυχε, αφού το διαστημόπλοιό της, Luna-25, περιστράφηκε εκτός ελέγχου και συνετρίβη στη Σελήνη.
Η ρωσική διαστημική υπηρεσία, Roskosmos, ανέφερε ότι είχε χάσει επαφή με το σκάφος λίγο αφού παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα καθώς το σκάφος προετοιμαζόταν να εισέλθει σε τροχιά προσγείωσης το Σάββατο.
“Το σκάφος μετακινήθηκε σε μη προβλέψιμη τροχιά και σταμάτησε να υπάρχει ως αποτέλεσμα πρόσκρουσης με την επιφάνεια της Σελήνης”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Roskosmos.
Η αποτυχία για αυτήν την αποστολή κύρους υπογραμμίζει την εξασθένιση της Ρωσίας ως διαστημικής δύναμης μετά τις ένδοξες ημέρες του ανταγωνισμού την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Μόσχα ήταν η πρώτη που εκτόξευσε δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη –τον Σπούτνικ 1 το 1957– και ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα το 1961.
Η Ρωσία δεν είχε επιχειρήσει αποστολή στο διάστημα από το Luna-24 το 1976, όταν πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Το Luna-25 επρόκειτο να προσεληνωθεί στον νότιο πόλο της Σελήνης στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους για το διάστημα.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από την Ινδία, το διαστημόπλοιο της οποίας, Chandrayaan-3, προγραμματίζεται να προσεδαφιστεί στον νότιο πόλο της Σελήνης αυτή την εβδομάδα, και ευρύτερα από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν προωθήσει αμφότερες τις διαστημικές τους φιλοδοξίες.