Τα κοινωνικά ρομπότ μπορούν να φροντίσουν τους αρρώστους και τους ηλικιωμένους, να βοηθήσουν στην επικοινωνία, να χορηγήσουν θεραπεία και να αλληλεπιδράσουν με τους ανθρώπους, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.
Η εταιρεία Hanson Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ πρωτοπαρουσίασε το ανθρωποειδές κοινωνικό ρομπότ Sophia το 2016 και σήμερα επιδιώκει την μαζική παραγωγή του μέχρι το τέλος του 2021.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τέσσερα μοντέλα, μεταξύ των οποίων και η Sophia, θα μπορούσαν να αρχίσουν να παράγονται από εργοστάσια στο πρώτο εξάμηνο του 2021, καθώς οι ερευνητές προβλέπουν ότι η πανδημία θα φέρει νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία της ρομποτικής.
«Ο κόσμος της COVID-19 θα απαιτεί όλο και περισσότερη αυτοματοποίηση για να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάνσον, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Ο Χάνσον πιστεύει ότι οι ρομποτικές λύσεις στην πανδημία δεν περιορίζονται στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε βιομηχανίες όπως η λιανική και οι αεροπορικές εταιρείες.
«Τα ρομπότ της Hanson είναι μοναδικά επειδή είναι τόσο ανθρώπινα», πρόσθεσε. «Αυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο σε αυτές τις περιόδους όπου οι άνθρωποι νιώθουν πολύ μοναξιά καθώς είναι κοινωνικά απομονωμένοι» Ο Χάνσον είπε ότι στοχεύει να πουλήσει «χιλιάδες» ρομπότ το 2021, μικρά και μεγάλα, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό, σύμφωνα με το Reuters.
Ο καθηγητής κοινωνικής ρομποτικής Γιόχαν Χούρν, του οποίου η έρευνα περιλαμβάνει δουλειά σχετικά με τη Sophia, δήλωσε ότι παρόλο που η τεχνολογία είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η πανδημία θα μπορούσε να επιταχύνει τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ.
«Εικάζω ότι η πανδημία θα μας βοηθήσει πραγματικά να φέρουμε τα ρομπότ νωρίτερα στην αγορά, επειδή οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο επιστήμονας από το Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ.
Φέτος, η Hanson Robotics θα λανσάρει ένα ρομπότ που ονομάζεται Grace και το οποίο αναπτύχθηκε για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Εκτός από τα ρομπότ της Hanson και άλλα μεγάλα ονόματα του κλάδου συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Όπως για παράδειγμα, το ρομπότ Pepper της SoftBank Robotics το οποίο τώρα εντοπίζει τα άτομα που δεν φορούν μάσκες. Στην Κίνα, η εταιρεία ρομποτικής CloudMinds βοήθησε στο στήσιμο ενός νοσοκομείου που λειτουργεί με ρομπότ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού στην Γουχάν.
Η χρήση ρομπότ ήταν ήδη σε άνοδο και πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής, οι παγκόσμιες πωλήσεις ρομπότ επαγγελματικών υπηρεσιών είχαν ήδη αυξηθεί κατά 32% στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2018 και 2019.
ΠΗΓΗ: Reuters