Τι αλλάζει στον ΕΟΠΠΥ

/

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φέρνει αλλαγές με δύο νομοσχέδια. Το ένα θα αφορά στον ΕΟΠΥΥ και το άλλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Και τα δύο τα οποία θα ενοποιηθούν σε ένα, θα έχουν ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να επιλέξουν προσωπικό γιατρό ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν δωρεάν

•Θα καταρτισθεί λίστα με ενδιαφερόμενους ιδιώτες γιατρούς που θα γίνουν οι προσωπικοί γιατροί. Θα είναι ειδικότητας: Παθολογίας, γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής

•Για τους χρονίως πάσχοντες θα υπάρξει εξαίρεση ώστε να μπορούν να καθορίσουν άλλης ειδικότητας ως προσωπικό γιατρό με βάση τις αυξημένες τους ανάγκες

•Με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς να λάβουν έγκριση από τον προσωπικό θεράποντα ιατρό. Συγκεκριμένα, για διαγνωστικές εξετάσεις, μικρο -επεμβάσεις, εισαγωγή στα νοσοκομεία θα πρέπει να υπάρχει παραπομπή.

•Σε βάθος χρόνου θα εφαρμοσθεί το λεγόμενο gatekeeping ο έλεγχος δηλαδή, ακόμη και για επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς. Έτσι μόλις ολοκληρωθεί η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δεν θα μπορεί να επισκεφθεί δωρεάν γιατρούς ειδικοτήτων (πχ καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, δερματολόγους κλπ) εάν προηγουμένως δεν έχει πάρει παραπεμπτικό από τον θεράποντα προσωπικό γιατρό του.

Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας οι πληρωμές των γιατρών θα γίνονται με το σύστημα capitation, δηλαδή ο γιατρός θα αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση πόσους ασφαλισμένους θα έχει εγγράψει στη λίστα του.

Eπί πληρωμή χειρουργεία στα Δημόσια Νοσοκομεία

Παράλληλα, μία ακόμα αλλαγή που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, είναι η αξιοποίηση των χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων και τις απογευματινές ώρες, κατά τις οποίες αυτά παραμένουν ανενεργά.
Όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα αξιοποιούνται «με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, καθώς θα τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν εκτός ωραρίου ΕΣΥ».

Εξετάζεται η ενεργοποίηση υπάρχουσας διάταξης, βάσει της οποίας θα πραγματοποιούνται απογευματινά χειρουργεία, στο μοντέλο που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές κλινικές. Δηλαδή, με αμοιβή.

Πιο αναλυτικά, θα υπολογίζεται το κόστος του χειρουργείου, βάσει των δυνατοτήτων του εκάστοτε νοσοκομείου, από το οποίο το 70% θα το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και το 30% ο ασθενής, ο οποίος θα καλύπτει και την αμοιβή του γιατρού.

Το ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% θα κατευθύνεται για την αμοιβή του λοιπού υγειονομικού προσωπικού.

Βασική προϋπόθεση, όμως, για να πραγματοποιηθούν τα απογευματινά χειρουργεία, είναι η συμπλήρωση της λίστας των πρωϊνών χειρουργείων.

Το Υπουργείο εκτιμά, πως με αυτό το σύστημα, δεν επηρεάζεται η πρωινή λίστα, αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις των χειρουργείων του νοσοκομείου, ενώ θα αυξηθούν εκτός από τα έσοδα του γιατρού και τα έσοδα του νοσοκομείου.