Τα διεθνή μέσα για την εκλογή Κασσελάκη

/

Το ενδιαφέρον πολλών διεθνών ΜΜΕ κέντρισε η χθεσινή εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σε άρθρα τους επικεντρώνονται στο βιογραφικό του νέου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  αλλά και στο γεγονός ότι είναι αρχάριος στον «στίβο» της πολιτικής.

«Το αουτσάιντερ Στέφανος Κασσελάκης κερδίζει την κούρσα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα», γράφει ο Guardian, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι «ο Κασσελάκης, ο οποίος φέρεται να μην είχε δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, μετακόμισε στην Αθήνα μόλις πριν από λίγους μήνες με τον Αμερικανό σύζυγό του Τάιλερ ΜακΜπεθ» .

Το βρετανικό μέσο, υπενθυμίζει τη θέση που είχε εκφράσει ο Κασσελάκης και αναφέρει ότι «αν το κόμμα θέλει να επιστρέψει στην εξουσία, θα πρέπει “να αντιγράψει το αμερικανικό πρότυπο των Δημοκρατικών το συντομότερο δυνατό”».

«Η υποψηφιότητά του “ενόχλησε” την παλαιά φρουρά Αριστερών στελεχών του κόμματος»

Η νίκη κάνει τον κ. Κασσελάκη «έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον Guardian, που θεωρεί πως ο νέος πρόεδρος έχει δείξει ότι θα κάνει ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, «μια προοδευτική συμμαχία που περιλαμβάνει μαρξιστές, ευρωκομμουνιστές, οικολόγους και σοσιαλδημοκράτες».

Από το δημοσίευμα του Guardian

Η γαλλική Le Figaro σημειώνει ότι «ο ορμητικός 35χρονος απέδειξε ότι κατέχει τους κώδικες επικοινωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επωφελήθηκε από τη γοητεία που ασκεί στα ελληνικά ΜΜΕ».

«Ο άγνωστος» που «ενόχλησε την παλιά φρουρά»

«Ενας 35χρονος επιχειρηματίας χωρίς προηγούμενη πολιτική εμπειρία εξελέγη ηγέτης του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Το όνομά του: Στέφανος Κασσελάκης», αναφέρει η Le Monde. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «ο Κασσελάκης, κάτοικος του Μαϊάμι, ήταν άγνωστος στο ελληνικό κοινό μέχρι να ανακοινωθεί ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι «η υποψηφιότητά του “ενόχλησε” την παλαιά φρουρά Αριστερών στελεχών του κόμματος».

Το δημοσίευμα της Le Monde

Ένας «ξένος» αναλαμβάνει τα ηνία του ΣΥΡΙΖΑ κλονίζοντας το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, είναι το σχόλιο του Euractiv. Οι πολίτες «ουσιαστικά γύρισαν την πλάτη τους στο παραδοσιακό και κυρίαρχο πολιτικό κατεστημένο», αναφέρει το δημοσίευμα κάνοντας παράλληλα λόγο για «τοξική και αρκετά έντονη προεκλογική συζήτηση» για την ανάδειξη νέου προέδρου.

«Ο πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs και αρχάριος της πολιτικής Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ελπίζει σε μια επάνοδο μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές», αναφέρει το Reuters. 

Στο δημοσίευμα σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «ο 35χρονος που περιγράφει τον εαυτό του ως αυτοδημιούργητο εφοπλιστή» έχει «μικρή πολιτική εμπειρία» και υπενθυμίζεται πως ήταν υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν εξελέγη.

Το δημοσίευμα του Reuters

Ο πρώην της Goldman Sachs

Η θητεία του Στέφανου Κασσελάκη στη Goldman Sachs είναι το χαρακτηριστικό στο οποίο εστιάζει και το πρακτορείο Bloomberg. Το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης, «πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs, θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης ακόμα κι αν δεν έχει υπηρετήσει στο κοινοβούλιο», σχολιάζει.

Η ανακοίνωση του Κασσελάκη τον Αύγουστο ότι θα επιδιώξει την ηγεσία του κόμματος αιφνιδίασε τον πολιτικό κόσμο, ειδικά καθώς τρεις από τους άλλους τέσσερις υποψήφιους ήταν πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο Κασσελάκης δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα, τονίζει το δημοσίευμα, αναφέροντας παράλληλα τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση.

Το δημοσίευμα του Bloomberg

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ισπανική El Pais αναφέρει ότι «το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs Στέφανος Κασσελάκης κερδίζει τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας ότι «τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να απομακρυνθούν από την παραδοσιακή ελληνική Αριστερά».

Η El Pais για τη νίκη Κασσελάκη

«Νεοφώτιστος»

«Ο νεοφώτιστος πολιτικά Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα», αναφέρει το Associated Press.κάνοντας λόγο για τη νίκη ενός «35χρονου επιχειρηματία χωρίς πρότερη πολιτική εμπειρία».  Το πρακτορείο εστιάζει στο πόσο γρήγορα αναδείχθηκε σοβαρός διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος αλλά και την ενόχληση που προκάλεσε στην παλιά φρουρά και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. «Αλλά τα μέλη του κόμματος προφανώς ένιωσαν την ανάγκη για αλλαγή», σημειώνει.

«Ένας νεοφώτιστος της πολιτικής εξελέγη νέος ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει το Associated Press

«Η νίκη Κασσελάκη αποτελεί μια ψυχρολουσία για την πιο αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία αντιμετώπισε με σκεπτικισμό τη ραγδαία άνοδο και τη δημοτικότητα που απέκτησε (…). Ο Κασσελάκης έχει επικριθεί ότι δεν έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα», επισημαίνει η El Mundo.