Συναγερμός για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

/

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βόρεια Ελλάδα για την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, σε έναν διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως. Ο συγκεκριμένος κληρικός διακονούσε και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου και θα διενεργηθούν σαρωτικοί έλεγχοι.
«Προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους με μοριακά τεστ στην περιοχή», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Ένα είναι το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής και αρκετά της βρετανικής», ανέφερε ο Π. Αρκουμανέας πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τα κρούσματα σε Γηροκομείο στο Μαρούσι, πριν από δέκα ημέρες οφείλονται στο βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, ενώ συνολικά στη χώρα μας από το Δεκέμβριο έως σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 173 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος της Μ.Βρετανίας και 1 από τη Νότιο Αφρική.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν
· 80 στην Αττική
· 14 στη Χαλκιδική
· 11 στην Πάτρα
· 1 στη Θεσσαλονίκη
· 1 στην Πιερία
με το βρετανικό στέλεχος

Η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής ανησυχεί τους επιστήμονες για την υψηλότερη μεταδοτικότητά της αλλά και την πιθανή ανθεκτικότητά της έναντι των εμβολίων.

Στο κόκκινο νέες περιοχές

Την ίδια ώρα στο κόκκινο μπαίνουν από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί και οι περιφέρειες Χαλκιδικής, Λασιθίου και Ζακύνθου, λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 31/1 484 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 255, ενώ καταγράφηκαν 17 νέοι θάνατοι από τη νόσο.

Δύσκολοι μήνες

Ένα τρίτο κύμα θέλουν να προλάβουν οι ειδικοί, γιατί παρά τα μέτρα, ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί και να μεταδίδεται με συμμάχους τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις μεταλλάξεις αλλά και τον αργό ρυθμό εμβολιασμού παγκοσμίως.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας: «όσο επιτρέπει η εξάπλωση θα αναπτύσσουμε ή θα περιορίζουμε ακορντεόν».

Φεβρουάριος και Μάρτιος είναι δύο δύσκολοι μήνες για τον περιορισμό της πανδημίας. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν αυξητική τάση, ενώ στο τραπέζι υπάρχει πάντα και η πρόταση του ολικού lockdown.

Ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής παθολογίας ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι: «Είναι η δυναμική κακή, υπάρχει τάση αύξησης και υπάρχει και η παράμετρος του μεταλλαγμένου ιού και της διασποράς του στη χώρα μας. Χρειάζεται άγρυπνο μάτι, για λήψη μέτρων ακόμα και ενδιάμεσα,αν χρειαστεί».

«Οι ειδικοί καθορίζουν το πλαίσιο. Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Αύξηση των εμβολιασμών

Ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού παραμένει το κύριο όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Στη χώρα μας τον Ιανουάριο έγιναν 286.909 εμβολιασμοί, ενώ αναμένεται μέχρι τις 15 Μαρτίου να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό 770.000 πολίτες.

«Ο Φλεβάρης θα είναι ο μήνας που θα εμβολιάσουμε τρεις φορές πάνω από ότι τον Γενάρη σε σχέση με ό,τι μας λένε οι εταιρείες, ο Μάρτιος ακόμα παραπάνω και Απρίλιος, Μάϊος, Ιούνιος οι μήνες που θα βάλουμε φουλ τις μηχανές», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ TV, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Αντιπαράθεση για τους εμβολιασμούς

Στην ανάγκη να εξασφαλιστούν πατέντες για τα εμβόλια από την ΕΕ και στη συνεργασία Ευρωπαίων και Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδωσε έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ. «Μιλήσαμε για την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να διαχειριστεί το εμβόλιο ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Εξέφρασα την ανησυχία μου για την πορεία του εμβολιασμού και για το γεγονός ότι όλη η ανθρωπότητα κρέμεται από τα business plans μιας χούφτας εταιριών», σχολίασε σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Άκης Σκέρτσος Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε μεγαλύτερες ποσότητες και να εμβολιάσουμε επιθετικά περισσότερο κόσμο».

Ο Παναγιώτης Βλάχος Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στην ΕΡΤ1 ανέφερε πως: :Η Κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει ρότα. Έχουμε έλλειψη εμβολίων και ένα τρίτο κύμα μαζί με ένα νέο λοκντάουν».

O Nίκος Σοφιανός μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον REAL FM επισήμανε: «Η τακτική της κυβέρνησης που αξιοποιεί τις ανακοινώσεις της Επιτροπής είναι μέρος μιας συνολικότερης διαχείρισης της πανδημίας, ιδιαίτερα του δεύτερου κύματος, μια διαχείριση εγκληματική».

«Η προτίμηση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στα εμβόλια, που θέτει τα φάρμακα σε δεύτερη μοίρα, είναι «ανεξήγητη», σχολίασε η Ελληνική Λύση.

«Έχουμε στην ΕΕ ένα τεράστιο εμβολιαστικό σκάνδαλο και μια μεγάλη διαπλοκή στις Βρυξέλλες ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες του γαλλογερμανικού άξονα συμφερόντων», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι μετά τον Μάρτιο θα προστεθούν και άλλα εμβόλια στη φαρέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας, ώστε να εμβολιαστεί συντομότερα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Τα εμβόλια

Ημέρα με την ημέρα, εξελίσσεται το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού της κοινότητας, με στόχο το χτίσιμο της ανοσίας, που θα αποτελέσει τη γέφυρα της επιστροφής στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.

Μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε έχει ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού για τους άνω των 80 ετών, ενώ έχει καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Από εδώ και πέρα, θα ακολουθήσουν:
-Ηλικιωμένοι 75-79 ετών, ανεξαρτήτως νοσημάτων.
-Ηλικιωμένοι 70-74 ετών, ανεξαρτήτως νοσημάτων.
-Όλοι οι κάτοικοι 42 νησιών με λιγότερους από 1.000 κατοίκους.
-Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.
-Όλα τα άτομα από 60 έως 69 ετών, ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων.

Μετά από αυτές τις κατηγορίες, σειρά θα πάρουν:
-Άτομα από 18 έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα.
-Άτομα 18-59 ετών που διαμένουν σε δομές ομαδικής διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό.
-Εκπαιδευτικοί 18-59 ετών και εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (180.000 άτομα).
-Εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού.

Στόχος της κυβέρνησης, μέσω αυτής της κίνησης, θα είναι αφενός να λειτουργούν όσο το δυνατόν ανεμπόδιστα οι σχολικές μονάδες και αφετέρου, όσον αφορά στον τουρισμό, να δημιουργηθούν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που θα καταστήσουν τη χώρα μας έναν άκρως ασφαλή προορισμό για το εφετινό καλοκαίρι. Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, κινείται και η πρόταση του πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία βρίσκεται πάντα στο τραπέζι της συζήτησης.

Τελευταίοι που θα μπουν σε διαδικασία εμβολιασμού θα είναι οι πολίτες 18-59 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα (περίπου 4 εκατομμύρια).

Πηγή: ΕΡΤ