Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος

/

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις μήνες κηρύχθηκε η Λέσβος πριν από λίγη ώρα με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως ανακοινώθηκε από τη ΓΓΠΠ, κηρυχθηκε για λόγους δημόσιας υγείας και αρχίζει από σήμερα.

Οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανέας μεταβαίνουν στη Λέσβο, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση στη Μόρια, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μετά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου.

Στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Εν τω μεταξύ ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Στη Λέσβο μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταστροφή στο ΚΥΤ της Μόριας «είναι μάλλον ολική» και επισημαίνει: «με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης μεταβαίνω στο νησί. Πάμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε για την προσωρινή και μακροχρόνια φιλοξενία των διαμενόντων εκεί. Για όλους είναι πρώτη προτεραιότητα».

Εξέγερση και φωτιές στην Μόρια με αφορμή την απομόνωση των διαπιστωμένων κρουσμάτων

Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής του καταυλισμού – «πόλη» των 13.000 προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό ή είχαν ιχνηλατηθεί ως επαφές των κρουσμάτων, αρνήθηκαν να μπουν σε απομόνωση. Ακολούθησαν συγκρούσεις με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που τους ωθούσαν έξω από τον καταυλισμό. Η σύγκρουση αυτή κάποια στιγμή πήρε φυλετικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να μπουν φωτιέ,ς οι οποίες σύντομα και λόγω του δυνατού ανέμου πήρε διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δήχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Γ. Κουμουτσάκος: “Διαχειριζόμαστε μία μείζονα ανθρωπιστική κρίση και γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αντιμετώπισή της”

Στην εγκατάσταση των διαμενόντων του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας σε «νέους προσωρινούς χώρους διαμονής, κατά προτίμηση όχι κοντά στην περιοχή της Μόριας και κατ’ ανάγκη όχι για όλους μαζί» θα προχωρήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος, το σχέδιο εγκατάστασης αφορά στους περίπου 3.000 που βρίσκονταν εντός του ΚΥΤ, καθώς «οι υπόλοιποι, σε συνθήκες που απέχουν πολύ από το να είναι ιδεατές, μένουν εκεί που έμεναν», μια που, όπως συμπλήρωσε, δεν υπήρξε εκτεταμένη ζημιά στην περιοχή εκτός του ΚΥΤ.
Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για μια «μείζονα ανθρωπιστική κρίση» και «γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την αντιμετώπιση μιας πολύ δυσχερούς κατάστασης». Υπογράμμισε πάντως ότι «βάσει όλων των πληροφοριών από το πεδίο δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής».
Σχετικά με τις πυρκαγιές ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης περιέγραψε ότι «ξεκίνησαν σε χώρους περιμετρικά του ΚΥΤ και στη συνέχεια εντοπίστηκαν νέες εστίες εντός του κέντρου», καθώς και ότι «όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε ως αποτέλεσμα δυσαρέσκειας κάποιων φιλοξενούμενων του ΚΥΤ λόγω της επιβαλλόμενης απομόνωσης». Ο κυβερνητικός μηχανισμός «ενεργοποιήθηκε άμεσα, σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες», είπε και συμπλήρωσε ότι «προέχει η συντονισμένη δράση στο πεδίο και όχι οι ατέρμονες συζητήσεις για τις συνθήκες του συμβάντος». Για το αν οι φωτιές «ήταν οργανωμένη ενέργεια μέσα στο ΚΥΤ, η αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.
Το ΚΥΤ «έχει ολοσχερώς καταστραφεί», σημείωσε ο ίδιος και περιέγραψε ότι κατά βάση έχουν καταστραφεί τα κτίρια παροχής υπηρεσιών μέσα στο ΚΥΤ, μεταξύ των οποίων και η Υπηρεσία Ασύλου, όπου ο κ. Κουμουτσάκος εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι τα αρχεία της Υπηρεσίας έχουν υποστεί τις συνέπειες της πυρκαγιάς». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτή είναι μια πρόσθετη πρόκληση, την οποία όμως θα αντιμετωπίσουμε».
«Πρώτη και απόλυτη» προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελούν τα 408 ασυνόδευτα παιδιά, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, τα οποία «είναι προστατευμένα, ήδη σε ασφαλείς ζώνες και περιοχές είτε σε ξενοδοχεία στο νησί», καθώς και οι ευάλωτοι «οι οποίοι επίσης θα μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους».
Για τα ασυνόδευτα η Ειδική Γραμματέας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, διευκρίνισε ότι η μεταφορά τους στην ενδοχώρα «θα ξεκινήσει σήμερα, ενδέχεται και να ολοκληρωθεί σήμερα». Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν «σε δομές προσωρινής φιλοξενίας στην ενδοχώρα», ενώ στη συνέχεια «όποια παιδιά προτεραιοποιούνται για μετεγκατάσταση θα μεταβούν στις δομές που έχουμε γι αυτό το σκοπό και τα υπόλοιπα θα μπουν σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας στην ενδοχώρα».
Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε ενέργειες διεθνούς ενημέρωσης για την κατάσταση. Εκτός από την συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήδη δηλώσεις συμπαράστασης έχουν κάνει οι ομόλογοί του της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα.
Σημειώνεται ότι στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί λεπτομερής ενημέρωση από το κυβερνητικό κλιμάκιο που έχει μεταβεί στη Λέσβο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Μετανάστευσης και Εσωτερικών και από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ