Σε εξέλιξη ομηρία σε λεωφορείο στην Ουκρανία

/

Tα αιτήματά του έκανε γνωστά με γραπτή ανακοίνωση ο ένοπλος που κρατά ομήρους περίπου 20 ανθρώπους σε λεωφορείο στην πόλη Λουτσκ της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Unian, ο άνδρας φέρεται να «συγχαίρει» όλους για την «Ημέρα κατά του συστήματος» και τονίζει πως «το κράτος είναι ο πρωταρχικός τρομοκράτης».

«Η αλήθεια που εκφράζεται από τους 24 ομήρους θα σώσει εκατοντάδες ζωές», έγραψε στο Twitter, προτρέποντας τους ηγέτες των εκκλησιών, τους υπουργούς, τους αρχηγούς των δικαστηρίων, τα εισαγγελικά γραφεία και το κοινοβούλιο να καταγράψουν και να ανεβάσουν βίντεο στο YouTube στα οποία να δηλώνουν ότι είναι «νομιμοποιημένοι τρομοκράτες».

Οι δυνάμεις της τάξης έχουν αποκλείσει το κέντρο της πόλης, καθώς ο άνδρας φέρεται να έχει στην κατοχή του εκρηκτικά και όπλα, ενώ δηλώνει πως έχει τοποθετήσει βόμβα και σε άλλο σημείο της πόλης, την οποία θα πυροδοτήσει στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.

Κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία στις 9:25 το πρωί τοπική ώρα (07.25 GMT) και συστήθηκε ως Maksim Plokhoy, όπως έγραψε στο Facebook ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Anton Gerashchenko.

 

Ο Gerashchenko πρόσθεσε πως υπάρχει ένα βιβλίο στο διαδίκτυο, με συγγραφέα τον Maksim Plokhoy και τίτλο “Φιλοσοφία ενός εγκληματία” το οποίο περιγράφει την εμπειρία ενός ανθρώπου στη φυλακή.

Για 15 χρόνια με διόρθωναν, αλλά δεν διορθώθηκα, αντιθέτως – έγινα ακόμα περισσότερο αυτός που είμαι” αναφέρει ένα απόσπασμα του βιβλίου, σύμφωνα με τον Gerashchenko.

Ο υπουργός Εσωτερικών Arsen Avakov μετέβη άμεσα στο Lutsk.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ακούστηκαν πυροβολισμοί στο σημείο, ενώ δεν είναι βέβαιο αν υπάρχουν τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy δήλωσε ότι παρακολουθεί προσωπικά την κατάσταση, ενώ πρόσθεσε πως λαμβάνονται μέτρα προκειμένου να λήξει η ομηρία χωρίς θύματα.

Στο μεταξύ στο Κίεβο η αστυνομία πραγματοποίησε ελεγχόμενη έκρηξη μιας ύποπτης βαλίτσας κοντά στον σταθμό του μετρό Minskaya. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν συνδέονται τα δύο περιστατικά.

Πηγή: ΕΡΤ