Σαν σήμερα ο πρώτος Έλληνας έφτασε στην Αμερική

Γιορτάζουν: Αρίσταρχος, Τρόφιμος.

Επέτειοι

  • «Μαύρη Ημέρα» στη Νότιο Κορέα, άτυπος εορτασμός για τους ανύπαντρους με συγκεντρώσεις, όπου κυριαρχεί το «Γιάγιανκμιεόν», γεύμα με νουντλς (φιδέ), γαρνιρισμένο με σάλτσα από μαυροφάσουλα.
  • Η κοινότητα των Σιχ γιορτάζει τη γέννηση του ιδρυτή της θρησκείας τους, Γκουρού Νάνακ (1469-1539). Ο Σιχισμός είναι μία σύνθεση Ινδουϊσμού και Μουσουλμανισμού. Πιστεύει στον ένα Θεό και στην άμεση επαφή του πιστού με τον Θεό, χωρίς ιερατείο και τελετουργίες.
  • Πρωτοχρονιά για λαούς της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας – Βιρμανούς, Μαλαίσιους, Ταμίλ. Λαοτινούς, Καμποτζιανούς κ.ά. Διαρκεί, συνήθως, τρεις ημέρες και σηματοδοτεί το τέλος της σοδειάς και την αρχή των βροχών.

Γεγονότα

1528 Το άγαλμα του πρώτου Έλληνα στην Αμερική. Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλώριδας.

1821 Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.

1837 Το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.

1941 Ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).

1986 Εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Όπως ανακοινώνουν οι ΗΠΑ, πρόκειται για αντίποινα στην τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.

2016 Ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το 2014. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα έφτασαν τα 14,1 δισ. ευρώ (+5,5% σε σύγκριση με το 2014).

Γεννήσεις

1936 Φρανκ Σέρπικο, θρυλικός νεοϋορκέζος αστυνομικός, ο πρώτος που κατέθεσε κατά της αστυνομικής διαφθοράς. Η ιστορία του έγινε ταινία από τον Σίντνεϊ Λιούμετ, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με τον Αλ Πατσίνο στο ρόλο του Σέρπικο.

1942 Βαλέρι Μπρούμελ, ρώσος αθλητής του άλματος εις ύψος, που κατέρριψε 6 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και κατέκτησε ένα χρυσό κι ένα αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. (Θαν. 26/1/2003)

1945 Ρίτσι Μπλάκμορ, άγγλος κιθαρίστας των Deep Purple.

Θάνατοι

1891 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, έλληνας ιστορικός, ο πατέρας της ελληνικής ιστοριογραφίας. (Γεν. 1815)

1930 Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, ρώσος ποιητής. (Γεν. 7/7/1893)

1986 Σιμόν Ντε Μποβουάρ, γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ. («Το δεύτερο φύλο») (Γεν. 9/1/1908)

Πηγή: sansimera.gr