Σήμερα η δεύτερη υπερπανσέληνος . Πού μπορείτε να την παρακολουθήσετε

/

Η δεύτερη από τις συνολικά τρεις υπερπανσέληνους θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 26 Μαΐου, μαζί με μια ολική σεληνιακή έκλειψη, η οποία όμως δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Η πανσέληνος θα φθάσει στην κορύφωση της λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης, 26 Μαΐου. Η συγκεκριμένη πανσέληνος είναι γνωστή και ως «Φεγγάρι των Λουλουδιών» στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή μεγάλης άνθησης των φυτών εν μέσω άνοιξης.

Μια υπερπανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο. Η δεύτερη αυτή υπερπανσέληνος του 2021 θα είναι πιο εντυπωσιακή από την πρώτη του Απριλίου, επειδή η Σελήνη θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη κατά περίπου 157 χιλιόμετρα. Η επόμενη τρίτη και τελευταία υπερ-πανσέληνος του 2021 θα συμβεί στις 24 Ιουνίου.

Η ολική έκλειψη της Σελήνης είναι η πρώτη μετά από δύο έτη. Είναι το φαινόμενο όπου η συζυγία Γης-Ήλιου-Σελήνης φέρνει τον πλανήτη μας στην μέση ανάμεσα στα άλλα δύο σώματα.  Η ολική έκλειψη της 26ης Μαΐου θα είναι ορατή μόνο από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής, σύμφωνα με τη NASA.

Αν και το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα, μπορείτε να το παρακολουθήσετε διαδικτυακά σε μια από τις παρακάτω εκπομπές.

Παρατηρητήριο Griffith

Εάν ο καιρός το επιτρέψει, το Παρατηρητήριο Griffith στο Λος Άντζελες θα μεταδώσει ζωντανά το εντυπωσιακό θέαμα από το κανάλι του στο YouTube. Η μετάδοση θα λήξει λίγο μετά το τέλος της τελευταίας μερικής φάσης της έκλειψης.

Παρατηρητήριο Lowell

Το Παρατηρητήριο Lowell – όπου ανακαλύφθηκε ο πλανήτης νάνος Πλούτωνας – θα μεταδώσει επίσης ζωντανά την έκλειψη από πολλαπλά τηλεσκόπια που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα.

«Οι εκπαιδευτικοί του Lowell θα σας δείξουν ζωντανές προβολές της έκλειψης μέσα από το τηλεσκόπιο Planewave και τα φορητά τηλεσκόπια Vixen ευρείας προβολής», ανακοίνωσε το παρατηρητήριο. «Οι εκπαιδευτικοί θα συζητήσουν επίσης για τις εκλείψεις, την ιστορία του Lowell και για πολλά άλλα θέματα».

Την εκπομπή μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά εδώ.

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

Η δίωρη διαδικτυακή εκπομπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα ξεκινήσει επίσης στις 5:30 π.μ. EDT (0930 GMT).

Επειδή η συνολική σεληνιακή έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ευρώπη, η διαδικτυακή εκπομπή θα μεταδίδει ζωντανές εικόνες από τον CSIRO (Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας), καθώς και από την εγκατάσταση παρακολούθησης του ESA στη Νέα Νόρσια, στη Δυτική Αυστραλία. Οι επιστήμονες του οργανισμού «θα εξηγήσουν τη βασική επιστήμη πίσω από μια σεληνιακή έκλειψη και θα αναφερθούν στα φιλόδοξα σχέδια του ESA για την επόμενη δεκαετία. Αστρονόμοι, επιστήμονες, μηχανικοί και άλλοι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και την Αυστραλία συμμετέχουν στη διαδικτυακή εκπομπή.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή εδώ.

Virtual Telescope Project

Το Virtual Telescope Project, ένα διαδικτυακό παρατηρητήριο που δημιούργησε ο αστροφυσικός Τζιανλούκα Μάσι του Αστρονομικού Παρατηρητηρίου Bellatrix στην Ιταλία, θα μεταδώσει δύο ζωντανές εκπομπές του μεγάλου σεληνιακού γεγονότος: μία για την έκλειψη και μια άλλη για το «υπερφεγγάρι». Επίσης, ο Μάσι, θα σχολιάζει ζωντανά κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Η εκπομπή του Εικονικού Τηλεσκοπίου θα μεταδώσει εικόνες της σεληνιακής έκλειψης, καθώς και αστροφωτογραφίες από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αμερική.

Time and Date

Το Time and Date, ένας διαδραστικός ιστότοπος που προσφέρει μια ποικιλία εργαλείων για την παρακολούθηση του ουρανού, θα μεταδώσει ζωντανά το φαινόμενο, με εικόνες από όλο τον κόσμο. Επίσης, ένα θέλετε να δείτε πώς θα είναι η έκλειψη από οποιαδήποτε τοποθεσία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους χάρτες του ιστότοπου.

ΠΗΓΗ: Space, ΑΠΕ-ΜΠΕ