ΦΩΤΟ: Elnews

Πώς να προστατευτείς από τα επικίνδυνα σωματίδια που φέρνει η φωτιά

/

Οι φωτειές των τελευταίων ημερών έχουν καταστρέψει ταιράστιες δασικές εκτάσεις. Όσοι δεν πλήττονται από κάποια πυργαγιά άμεσα, αναζητούν τρόπους για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους με όποιον τρόπο μπορούν.

Μια νέα κλιματική πραγμματικότητα δημιουργείται , με την οποία ερχόμαστε όλοι αντιμέτωποι, με τον αέρα να μεταφέρει χιλιόμετρα μακριά στάχτη και σωματίδια καπνού. Αυτή η σωματιδιακή ρύπανση απειλεί τη δημόσια υγεία καθε μέρε και πιο πολύ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος, εξήγησε ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, καθώς τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα αφού μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο.

Στον χάρτη που αποτυπώνονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου η Πετρούπολη έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, διότι από το βράδυ της Τρίτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έχουν πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια. Συνίσταται, οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, έχοντας σε λειτουργία το κλιματιστικό ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουν δραστηριότητες όπως είναι το τρέξιμο.

Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα είναι τα πιο ευάλωτα στην ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω των πυρκαγιών.

«Καλό είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα», σημείωσε.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν οι πολίτες να μένουν μέσα στα σπίτια τους και να κλείνουν τα παράθυρα. Οι πολίτες καλό είναι να φροντίζουν να βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.