Πότε θα δοθούν τα Voucher για τους παιδικούς σταθμούς

/

Για τα αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, τη διεύρυνση των δικαιούχων που θα επωφεληθούν από τα Voucher του ΕΣΠΑ για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς καθώς και την αναδοχή παιδιών μίλησε στην ΕΡΤ η Δόμνα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και κοινωνικών Υποθέσεων.

Πότε θα δοθούν τα Voucher για τους παιδικούς σταθμούς

«Σύντομα θα βγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής” για τους παιδικούς σταθμούς. Και φέτος θα έχουμε κατά 20% αυξημένο τον προϋπολογισμό. Επίσης, αυξήσαμε κατά 30% τα εισοδηματικά κριτήρια για μητέρες που εργάζονται στον Ιδιωτικό και στον Δημόσιο τομέα. Πλέον, με τα ίδια οικονομικά κριτήρια, μπαίνουν στο πρόγραμμα και οι γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο. Καταργήσαμε αυτή την αδικία που υπήρχε», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Αναδοχή: Στόχος μας να βρει κάθε παιδί μια οικογένεια

Καλεσμένη στην εκπομπή “Συνδέσεις” η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για την αναδοχή των παιδιών και μεταξύ άλλων είπε:

Από πέρυσι τον Ιανουάριο έχουμε βάλει έναν στόχο ότι θέλουμε να βρούμε για κάθε παιδί μια οικογένεια. Ο στόχος μας αυτός είναι παιδοκεντρικός. Θέλουμε να βγάλουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα και να βρούμε την κατάλληλη γι’ αυτά οικογένεια.

Πρέπει με τους δύο θεσμούς, της υιοθεσίας και της αναδοχής να κινητοποιήσουμε του συμπολίτες μας έτσι ώστε να αναλάβουν τη φροντίδα και να δώσουν αγάπη σε ένα παιδί έτσι ώστε να μεγαλώνει σε μια οικογένεια και όχι σε ένα ίδρυμα.

Από πέρυσι έχουμε απλοποιήσει τις διαδικασίες. Ο κάθε συμπολίτης μας μπορεί να μπαίνει ηλεκτρονικά. Να κάνει μία και μόνο αίτηση. Να καταθέτει ηλεκτρονικά τα δικαιολογητικά του. Το TAXIS να παίρνει όλα τα στοιχεία του να μην είναι χρονοβόρο, να είναι πολύ απλό και ψηφιακό.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε από τον Ιούλιο να βγάλουμε 700 παιδιά από τις δομές και να βρούμε οικογένειες αυτά. Καταφέραμε και ξεμπλοκάραμε ένα σύστημα, το μεταρρυθμίσαμε και είναι πλήρως ψηφιακό.

Σε δομές διαμένουν 1.650 παιδιά – Από αυτά μόνο 74 μπορούν να υιοθετηθούν

Στα ιδρύματα έχουμε 1650 παιδιά. Από αυτά μόνο τα 74 είναι κατάλληλα για υιοθεσία. Υιοθεσία είναι όταν το παιδί δεν έχει καμία σχέση με τη βιολογική του οικογένεια. Τα περισσότερα παιδιά έχουν σχέση και επικοινωνία με τη βιολογική τους οικογένεια και μέχρι να αποφασίσει ο Δικαστής αν η δική του οικογένεια είναι, για πάντα, ανίκανη να συνεχίσει τη φροντίδα του παιδιού αυτού.

Αυτό που ζητούμε από τους συμπολίτες μας είναι ότι για τα χρόνια αυτά το παιδί να μη σπαταλά την παιδικότητά του μέσα σε ένα ίδρυμα αλλά να το εντάξει στην κοινωνία και σε ένα ίδρυμα. Το διάστημα αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγο ή για πάντα…

Αυτό που ζητάμε από τις οικογένειες είτε έχουν μικρά παιδιά είτε μεγάλα είναι να ανοίξουν την αγκαλιά τους γι’ αυτά τα χρόνια και να εντάξουν στην οικογένεια τους το παιδί αυτό».

Οικονομική ενίσχυση από 325 € έως1.200 € για τα έξοδα ανατροφής

Τα ποιοτικά κριτήρια στο κομμάτι της αναδοχής και της υιοθεσίας είναι τα ίδια. Όλοι περνάνε από κοινωνική έρευνα ώστε οι κοινωνικοί λειτουργοί να δουν αν είναι κατάλληλοι για γονείς. Ανάδοχοι μπορούν να γίνουν πιο πολύ συμπολίτες μας από 25 μέχρι 75 ετών, αρκεί να είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας μας.

Δεν μας νοιάζει ο θρησκευτικός ή σεξουαλικός προσανατολισμός των πολιτών αλλά μας νοιάζει η ικανότητά τους να γίνουν γονείς γι’ αυτό και καθιερώσαμε αυτό το βοήθημα.

Καθιερώσαμε από την προηγούμενη Τετάρτη (26/5) την οικονομική ενίσχυση. Κάποιος μπορεί να μπει στην πλατφόρμα paidi@gov.gr όπου παίρνει κάθε μήνα, ως ανάδοχος, από 325 €έως 1.200 € για τα έξοδα ανατροφής.

Υπάρχει έλεγχος εκ των προτέρων και εκ των υστέρων των κοινωνικών λειτουργών, οι οποίοι επισκέπτονται τους γονείς σπίτι τους για να ελέγξουν ότι το παιδί προσαρμόστηκε καλά.

Πόσο επηρέασε το επίδομα των 2.000€  στις νέες γεννήσεις

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξε το επίδομα των 2.000 ευρώ στη μείωση της υπογεννητικότητας. “Φέτος είχαμε οριακά περισσότερες γεννήσεις. Για πρώτη φορά το 2020, μετά από πολλά χρόνια, είχαμε περισσότερες γεννήσεις. Σίγουρα έπαιξε το επίδομα ένα ρόλο”.

Πηγή: ΕΡΤ