Προτάσεις ΕΕ για την ενεργειακή κρίση

/

Σε μια ομιλία γεμάτη συμβολισμούς – με την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά και κορυφαίες αξιωματούχους ντυμένες στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, και την σύζυγο του προέδρου της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα παρούσα– η ΕΕ δια στόματος Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν διαμηνύει ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας δε θα αρθούν.

«Η Ρωσία συνεχίζει να χειραγωγεί την ενεργειακή μας αγορά. Προτιμούν να καίνε αέριο αντί να το στέλνουν στην Ευρώπη σύμφωνα με τα υπάρχοντα συμβόλαια. Θέλω να το ξεκαθαρίσω οι κυρώσεις είναι εδώ για να μείνουν», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απεξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα είναι το ζητούμενο για την Κομισιόν που προσανατολίζεται σε προτάσεις και μέτρα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Για το επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα η Επιτροπή προτείνει δίνοντας το πλαίσιο:

• Υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης ρεύματος
• Εισφορά αλληλεγγύης στα υπερκέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων
• Πλαφόν στα υπερκέρδη εταιριών παραγωγής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο
• Μέτρα ρευστότητας για στήριξη επιχειρήσεων
• Task force που θα εξετάσει τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου
• Νέα τράπεζα για επενδύσεις σε παραγωγή υδρογόνου

«Συνολικά η πρότασή μας περιλαμβάνει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση», σημειώνει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Το μεγάλο αγκάθι πάντως της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αερίου δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση της Κομισιόν καθώς οι διαφωνίες είναι πολλές. Η πρόεδρος ανέφερε όμως ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί. Και το Κρεμλίνο έδωσε ήδη την απάντησή του μετά την ομιλία της Φον ντερ Λάιεν.

«Η Ευρώπη δεν είναι ο μόνος καταναλωτής φυσικού αερίου και δεν είναι η μόνη ήπειρος που χρειάζεται αέριο για να διατηρήσει ταχεία ανάπτυξη. Υπάρχουν περιοχές, που παρεμπιπτόντως αναπτύσσονται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και έχουν πολύ πιο φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ειρωνίες προς την ΕΕ εκτόξευσε και ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα κρυώσουν, παραμένοντας σταθερά ευθυγραμμισμένος με την Ρωσία και όχι με τη Δύση.

Επεξεργασία των προτάσεων της Κομισιόν, αναμένεται στις 30 Σεπτεμβρίου κατά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Μέχρι τότε ο πύργος του Άιφελ αν και βρίσκεται στην πόλη του φωτός, σβήνει τα φώτα του μία ώρα νωρίτερα για εξοικονόμηση ενέργειας.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την αλλαγή σε περιβάλλον και ενέργεια στην πόλη», επισημαίνει η δήμαρχος του Παρισκού Αν Ινταλγκό.

Το απόγευμα η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν αναμένεται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα που θα λάβει η χώρα για την ενεργειακή κρίση και την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Πηγή: ertnews.gr