Που φοράμε την μάσκα προστασίας και πόσο σημαντική είναι η χρήση της

/

Η Δευτέρα έρχεται και πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για την πρώτη μέρα της άρσης των μέτρων. Όπως όλοι γνωρίζουμε το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να έχουμε στο νου μας και φυσικά μαζί μας είναι η μάσκα προστασίας. Σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική στο δρόμο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα κουρεία, κομμωτήρια και στους χώρους αισθητικής περιποίησης.

Σε όλους τους υπόλοιπους χώρους υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και υποχρεωτική είναι μόνο για τους επαγγελματίες που εργάζονται σε κλειστούς χώρους. Επίσης η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης καθώς θα λειτουργούν σε εξωτερικό χώρο.

Για τους εργαζόμενους η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κάτωθι χώρους:

Στα Μέσα Μεταφοράς (και στους επιβάτες), στα Σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κομμωτήρια (και πελάτες), στα ταξί, στα καταστήματα τροφίμων, στα κέντρα αισθητικής (και πελάτες), στα καταστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, στα νοσοκομεία και διαγωνιστικά εργαστήρια, στα βιβλιοπωλεία, στα καταστήματα γραφικής ύλης και πώλησης εφημερίδων, στα αθλητικά είδη, στα καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας, στις σχολές οδηγών, στα καταστήματα εμπορίας φυτών, στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, στα ΚΤΕΟ, στα οπτικά είδη, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα φαρμακεία.

«Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η τήρηση των αποστάσεων, η αποφυγή του συνωστισμού, όταν αυτό είναι εφικτό, η υγιεινή των χεριών. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ χρήση μάσκας χωρίς υγιεινή των χεριών. Είναι για εμένα σούπερ απαραίτητο», έχει πει ο κύριος Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι οι μάσκες δεν είναι “ασπίδες προστασίας”. Είναι ένα ακόμη συμπληρωματικό μέτρο για να αποτρέψουμε τη μετάδοση του ιού, παράλληλα με την κοινωνική απόσταση των 2 μέτρων, μένοντας στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και πλένοντας τα χέρια μας συχνά και σωστά.