Παράταση μιας βδομάδας στο lockdown. Βήμα-βήμα η άρση των μέτρων

/

Βήμα- βήμα θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων και στο πλαίσιο αυτό παρατείνεται έως τις 18 Ιανουαρίου το lockdown. Ειδικότερα για ακόμη μια εβδομάδα παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας, λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, καταστημάτων, περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλείων, οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών ενώ όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, θα μπαίνουν σε υποχρεωτική επταήμερη καραντίνα.

Η ανησυχία για την ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, το αποτύπωμα των οποίων θα φανεί σε περίπου 10 ημέρες και ο ψυχρός καιρός για ακόμη δύο μήνες, οδήγησε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εισηγηθεί παράταση των μέτρων. Στοίχημα είναι η διατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας σε χαμηλά επίπεδα.

Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα έως τις 18 Ιανουαρίου παραμένουν τα μέτρα απαγόρευσης για το λιανεμπόριο. Δεν θα επιτρέπεται το click away, δεν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και κλειστές θα είναι οι εκκλησίες και όλοι οι χώροι λατρείας, όπως ισχύει σήμερα. Σε ισχύ παραμένει και η υποχρέωση επιχειρήσεων για τηλεργασία σε ποσοστό 50% των εργαζομένων.

«Όλη η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας. Εδώ στη χώρα μας χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί και της επιμονής και υπομονής της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, φαίνεται πως αντέχουμε ακόμα. Και είναι στο χέρι μας να τα τηρούμε πιστά για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις κάθε κύματος σε κρούσματα και θανάτους στην πατρίδα μας» δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Την ίδια ώρα στους ταξιδιώτες που φθάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια επιβάλλεται υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών. Επταήμερος θα είναι και ο κατ΄οίκον περιορισμός και για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι έως τώρα ήταν υποχρεωμένοι να παραμένουν περιορισμένοι για δέκα ημέρες. Για τους συγκεκριμένους ταξιδιώτες θα απαιτείται και υποχρεωτική μοριακή εξέταση στο τέλος του επταήμερου.

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στη Δυτική Αττική

Τόσο στον Ασπρόπυργο, όσο και την Ελευσίνα και τη Μάνδρα τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά. Έτσι η απόφαση για παράταση του lockdown κρίθηκε επιβεβλημένη. Ταυτόχρονα αυτονόητη είναι και η καθημερινή παρουσία της Αστυνομίας σε καίρια σημεία προκειμένου να ελέγξει τις άσκοπες μετακινήσεις των πολιτών.

Στο κόκκινο παραμένουν: Ασπρόπυργος, Κέλλη (Φλώρινα), Ανθήλη (Φθιώτιδας) και στους νομούς Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Ροδόπης.

Την ίδια στιγμή τα εμπορικά καταστήματα δεν θα σηκώσουν τουλάχιστον έως τις 18 Ιανουαρίου τα ρολά. Παρόλα αυτά οι καταστηματάρχες δέχονται τηλεφωνήματα από πελάτες που ζητούν πληροφορίες για διαθέσιμα προϊόντα.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» τόνισε ότι «εμείς θα ξαναβάλουμε και πάλι στην ατζέντα το θέμα του click away, μια λύση που κρατάει σε ισορροπία και το υγειονομικό στάτους και την λειτουργία των αγορών».

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 49 νέους θανάτους στη χώρα και 386 διασωληνωμένους ασθενείς. Τα κρούσματα ανέρχονται σε 721.

Φόβος διασποράς

Άλλα 4 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα. Τα κρούσματα παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδο, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ειδικών.

Oι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την αυξημένη διασπορά, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο έφθασαν τα 252.

Τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 7000 ενώ οι κατειλημμένες ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 60%.

Ειδικότερα το βλέμμα των ειδικών είναι στραμμένο στην ερχόμενη εβδομάδα όπου θα αποτυπωθεί επιδημιολογικά η εικόνα από τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων.

Επίσης, άλλα 4 «εισαγόμενα» κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες ώρες ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων με τη βρετανική μετάλλαξη σε 8 ενώ να θυμίσουμε ότι εντοπίστηκαν και 2 με τη μετάλλαξη από την Ταϊλάνδη.

Πρόκειται για μία γυναίκα που επέστρεψε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και 3 άνδρες επιβάτες από το Λονδίνο. Αρχικά υποβλήθηκαν σε rapid test στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και στη συνέχεια σε μοριακό έλεγχο ανιχνεύθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης. Οι 4 άνθρωποι βρίσκονται σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Η βρετανική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 40 χώρες και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Πηγή: ΕΡΤ