Με ελπίδες από την παγκόσμια κοινότητα αναμένονται οι αυριανές ανακοινώσεις για το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το οποίο ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ.
Τα ευρήματα της Φάσης 3 των δοκιμών του εμβολίου σε ανθρώπους θα δημοσιευθούν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Σε ρεπορτάζ του το «Bloomberg» αναφέρεται στην Σάρα Γκίλμπερτ τη γυναίκα που όπως λέει εργάστηκε στην«αφάνεια» για δυο δεκαετίες και πλέον το όνομά της δοξάζεται από τον βρετανικό Τύπο.
Μάλιστα, τα τρίδυμα παιδιά της, ηλικίας 21 ετών, συμμετέχουν ως εθελοντές στη δοκιμή του πειραματικού εμβολίου.
Η ίδια, όπως αναφέρει το Bloomberg, θεωρεί τη δημοσιότητα ως ένα περισπασμό, όμως πλέον ηγείται της πιο ελπιδοφόρας μελέτης για το εμβόλιο που θα «σβήσει» τον κορωνοϊό.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης βρίσκεται ήδη μπροστά από τους «ανταγωνιστές» του καθώς μπαίνει στο τελικό στάδιο, κατά το οποίο θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στα τέλη Απριλίου η ομάδα της Οξφόρδης κατάφερε το ανέλπιστο: ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια σε λιγότερο από 4 μήνες. Τότε ξεκίνησε η δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους.
Η Κέιτ Μπίνγχαμ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων της Βρετανίας, δήλωσε ότι η ομάδα της Γκίλμπερτ είναι κατά πολύ μπροστά από άλλους ερευνητές και όλα δείχνουν πως όταν θα τελειώνει τη δοκιμή στην κλίμακα των 10.000 ανθρώπων, άλλοι τότε θα ξεκινούν. «Είναι πιο μπροστά απ’ όλους. Είναι το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο» δήλωσε.
Επελαύνει ο ιός
Ωστόσο η επέλαση του ιού συνεχίζεται αμείωτη, παγκοσμίως.
Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 600.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, από τα τέλη Δεκεμβρίου, όταν και πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
Πάνω από 200.000 από τους θανάτους αυτούς καταγράφονται στην Ευρώπη και πάνω από 160.000 στην Λατινική Αμερική.
Συγκεκριμένα, 600.523 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19 σε όλο τον κόσμο παγκοσμίως (επί συνόλου 14.233.355 μολύνσεων), συμπεριλαμβανομένων 205.065 θανάτων στην Ευρώπη, την πληγείσα ήπειρο. Η πανδημία καλπάζει στη Λατινική Αμερική, τη δεύτερη ήπειρο με τους περισσότερους επιβεβαιωμένους θανάτους (160.726 συμπεριλαμβανομένων 17.540 τις τελευταίες επτά ημέρες).
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους σε απόλυτους αριθμούς (140.103). Ακολουθεί η Βραζιλία (78.772), το Ηνωμένο Βασίλειο (45.273), το Μεξικό (38.888) και η Ιταλία (35.042).
Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την COVID-19 διπλασιάστηκε σε λίγο περισσότερο από 2 μήνες. Περισσότεροι από 100.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί σε 21 ημέρες, από τις 28 Ιουνίου.
Χθες Σάββατο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε μια αύξηση ρεκόρ στα νέα κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με το σύνολο να αυξάνεται κατά 259.848 σε 24 ώρες.