Πανελλήνιες 2020: Ξεκινούν μέσα στον Ιούνιο

/

Μέσα στον Ιούνιο θα γίνει η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου που θα τεθεί σήμερα σε ηλεκτρονική διαβούλευση, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες αποφάσεις για τις ακριβείς ημερομηνίες.

Τόνισε επίσης ότι οι εξετάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου. Όσον αφορά την επανέναρξη των σχολείων είπε πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει τη βάση της σχολής που επιθυμεί μείον 2.750 μόρια. Για παράδειγμα για το τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ που η βάση της το 2019 ήταν 18.314 μόρια ο ενδιαφερόμενος για μετεγγραφή θα πρέπει να έχει 15.564 μόρια. Σημειώνεται ότι η αλλαγή αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα τεθεί σε διαβούλευση στο opengov.

Τα Λατινικά επανέρχονται από το 2021-22 στις πανελλαδικές εξετάσεις (ισχύει για τα παιδιά που θα εισέλθουν από τον Σεπτέμβριο στην Β Λυκείου).

Επίσης, επανέρχονται από την επόμενη σχολική χρονιά οι συντελεστές βαρύτητας σε μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και τα μαθήματα που θα συνδέουν τα επιστημονικά πεδία.

Εισάγεται επίσης βάση του δέκα για την προαγωγή από την μία τάξη στην άλλη του Γυμνασίου και Λυκείου.  Αυξάνονται τα μαθήματα που θα εξετάζονται για τις προαγωγικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο από τέσσερα σε επτά.

Επίσης σύντομα θα λειτουργούν 24 Πρότυπα σχολεία στη χώρα με την μετατροπή δημόσιων σχολείων που θα επιλεγούν. Αυξάνονται και τα πειραματικά σχολεία.

Το νομοσχέδιο, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο.