Ο Άγιος Γεώργιος, ο Σέξπηρ και η Αγγλία!

/

“Αγγλική” η σημερινή μέρα καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Αγγλικής Γλώσσας, η μεγάλη γιορτή του Αγίου Γεωργίου αλλά και ημέρα που έφυγε απο τη ζωή ο πιο δίασημος άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπηρ. Πως όμως συνδέονται αυτά τα τρία ;

Η 23η Απριλίου  καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα της αγγλικής γλώσσας με απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ το 2010 και γιορτάζεται έκτοτε κάθε χρόνο για να τιμηθεί η αγγλική γλώσσα. Τα αγγλικά είναι μία από τις έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ και η πιο διαδεδομένη ανά την υφήλιο.

Η συγκεκριμένη μέρα  επελέγη ως Ημέρα της Αγγλικής Γλώσσας (UN English Language Day), επειδή την ημερομηνία αυτή του 1616 έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σέξπιρ. Από την άλλη ο Αγιος Γεώργιος θεωρείται ο προστάτης άγιος της Αγγλίας  και είναι το σύμβολο εθνικισμού στην Αγγλία.

Για αυτόν τον λόγο η σημαία της Αγγλίας είναι ο Σταυρός του Αγίου Γεωργίου, δηλαδή ο ερυθρός σταυρός σε λευκό φόντο. Υιοθετήθηκε την περίοδο των Σταυροφοριών και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα γνωστά εμβλήματα που εκπροσωπούν την Αγγλία. Ως εθνική σημαία της Αγγλίας χρησιμοποιείται από τον 16ο αιώνα.

Ο Άγιος Γεώργιος έγινε προστάτης άγιος της Αγγλίας το 13ο αιώνα ενώ ο θρύλος με τον Άγιο Γεώργιο να σκοτώνει δράκοντα χρονολογείται από το 12ο αιώνα.

Όμως ο Άγιος Γεώργιος δεν είναι μόνο προστάτης της Αγγλίας. Είναι προστάτης Αγιος στην Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Παλαιστίνη, την Αιθιοπία, και τη Λιθουανία. Είναι επίσης αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός Αγιος στη Γεωργία, όπου εορτάζεται δύο φορές τον χρόνο.

Χρονικογράφοι του μεσαίωνα θεωρούσαν ότι η ονομασία της χώρας προέρχεται από τον όνομα του Αγίου.

Αξίζει να αναφέρουμε πως έχει πολυπολιτισμική καταγωγή. Οι γονείς του, αν και μιλούσαν ελληνικά, γεννήθηκαν στην Καππαδοκία και στην Παλαιστίνη. Ο Γεώργιος γεννήθηκε, στα τέλη του 3ου αιώνα, στη Συρία  Υπηρέτησε στον στρατό μιας ιταλικής πόλης-κράτους, και μαρτύρησε στην σημερινή Τουρκία.

Ο Άγιος Γεώργιος ήταν ένας μετανάστης. Γύρισε όλον τον κόσμο αναζητώντας εργασία, μεταναστεύοντας από την Συρία προς την σημερινή Τουρκία, όπου υπηρέτησε στην φρουρά του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κινήθηκε μεταξύ των επαρχιών της αχανούς ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, περίπου όπως ένας ειδικευμένος εργάτης θα ταξίδευε σήμερα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για να βρει μια καλύτερη δουλεία.

Το 303 μ.Χ. ο Διοκλητιανός άρχισε λυσσαλέους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Ο Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του και ομολόγησε την πίστη του. Ο αυτοκράτορας, που δεν περίμενε αυτή τη συμπεριφορά από ένα δικό του άνθρωπο, διέταξε να υποβάλουν τον Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του.

Αφού τον λόγχισαν, του ξέσχισαν τις σάρκες με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Ο Γεώργιος υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο και στις 23 Απριλίου 303 αποκεφαλίστηκε στα τείχη της Νικομήδειας. Την ημερομηνία αυτή τιμάται η μνήμη του σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, με εξαίρεση τις ορθόδοξες εκκλησίες, όταν η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα ή συμπίπτει με το Πάσχα, επειδή η ακολουθία του περιλαμβάνει αναστάσιμους ύμνους. Στην περίπτωση αυτή, ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται για τη Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Πηγή: με πληροφορίες απο το sansimera.gr