«Πήγαινε γυρεύοντας»: Το βίντεο του BBC για το victim blaming που υφίστανται οι γυναίκες λόγω ντυσίματος

/

Ένα υπέροχο βίντεο του BBC στηλιτεύει με τον καλύτερο τρόπο το victim blaming που υφίστανται οι γυναίκες ανάλογα με το ντύσιμό τους.

Για κάποιους, τα ρούχα που φοράμε σημαίνουν κάτι διαφορετικό: Ότι κάτι θέλουμε, κάτι ζητάμε ή, όπως λένε «πάμε γυρεύοντας».

Η αντίστοιχη αγγλική έκφραση είναι «asking for it», δηλαδή «το ζήταγε» ή «τα ‘θελε». Στο υπέροχο σκετσάκι του BBC εμφανίζεται το comedy group «Muriel», που αποτελείται από τρεις γυναίκες.

Στο απολαυστικό βίντεο βλέπουμε πώς κάποιοι άνδρες συγχέουν το ντύσιμο μιας γυναίκας με τον λόγο για τον οποίο μπορεί να υπέστη ακόμα και κακοποίηση.

«Κοίτα τι φοράει, πήγαινε γυρεύοντας» λένε δύο άνδρες που μπαίνουν σε ένα καφέ.

Οι τρεις γυναίκες υπάλληλοι τους ακούν και σχολιάζουν χαμηλόφωνα ότι, αν φοράς ένα low cut μπλουζάκι και σημαίνει ότι αποζητούσες τη σεξουαλική παρενόχληση, λογικά αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν ό,τι άλλο θέλουν -αύξηση, προαγωγή, άδεια- αρκεί να ντυθούν ανάλογα.

Στη συνέχεια, φαντάζονται διαφορετικές, χιουμοριστικές περιπτώσεις όπου φορούν το αντίστοιχο ρούχα, ζητώντας κάτι που (όντως) θέλουν.

Η μία από τις γυναίκες φορά κοστούμι και μπαίνει στην αίθουσα συσκέψεων, οπότε ζητά αυτόματα και αύξηση, η άλλη φορά μαγιό και παρεό στη δουλειά οπότε φεύγει διακοπές χωρίς καν να ζητήσει άδεια και η τρίτη φορά σαλιάρα και τρώει το φαγητό των υπολοίπων!

Μάλιστα, κάποια στιγμή ακούγεται ότι επειδή ο άνδρας φορά μπλούζα της Άρσεναλ, είναι και ποδοσφαιριστής!

Ουσιαστικά, το βίντεο αποδομεί το «επιχείρημα» όσων πιστεύουν ότι μια γυναίκα «πήγαινε γυρεύοντας», επειδή φορούσε αποκαλυπτικά ρούχα.

Το βίντεο είναι to the point: Το ντύσιμο είναι καθαρά θέμα προσωπικής επιλογής και γούστου. Από το σούπερ μίνι έως το μάξι, δεν υπάρχει ρούχο που θα πρέπει να θεωρείται «επικίνδυνο».