Πέτσας: Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ

/

«Είναι πλέον καλά γνωστό ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξακολουθεί να διατηρείται σε μεγάλα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια κι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται καθημερινά στις 250.000», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την εξ’ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Στους χάρτες που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από το ECDC σχεδόν ολόκληρη η ΕΕ βρίσκεται στο κόκκινο με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία η ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών, παρουσιάζει σταθερά τη μεγαλύτερη επίπτωση. Κι ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.

Ο ιός όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους τον οικογενειών. Τώρα λοιπόν περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lokdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ανέφερε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη τα συστήματα υγείας βρίσκονται σε πίεση, ενώ και στη χώρα μας το ΕΣΥ δέχεται πίεση.

«Τη στιγμή αυτή σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα συστήματα υγείας, όπως υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις ενώ σε κάποιες χώρες όπως η Ελβετία για παράδειγμα, στέλνουν ασθενείς στα γειτονικά τους κράτη. Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται ήδη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, λέγοντας: «Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ. Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες ΜΕΘ που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση λειτουργούν σήμερα πάνω από 1230. Στη Θεσσαλονίκη από τις 34 κλίνες ΜΕΘ covid που είχαμε στις 23 Οκτωβρίου, ξεπεράσαμε τις 200 και από τις 490 απλές κλίνες κορονοϊού ξεπεράσαμε τις 1500. Ήδη ωστόσο μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους άγγιξαν τα όριά τους».

Τόνισε πως μετά τη ραγδαία αύξηση στη Θεσσαλονίκη κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν κλίνες ΜΕΘ και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια: «κρίθηκε έτσι απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες covid-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Καταβλήθηκε προσπάθεια για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης κι όταν αυτό δε κατέστη εφικτό, ακολούθησε η επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων με 200 απλές κλίνες για κορονοϊό και τέθηκε το προσωπικό της στη διάθεση της Δ΄ ΥΠΕ. Ήταν άλλωστε κάτι που είχε ενταχθεί από την αρχή στον εθνικό σχεδιασμό και είχε προβλεφθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έγινε νόμος του Κράτους».

«Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ, που μένει όρθιο χάρις στην αυτοθυσία των εργαζόμενων σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά και έκανε αναφορά στους εθελοντές νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που πήγαν στη Θεσσαλονίκη και συμμετέχουν στις προσπάθειες στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ και «έκαναν σπίτι τους την Ελλάδα και οικογένειά τους όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες».

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση των ιδιωτικών ιατρών στην έκκληση που τους απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας να συνδράμουν με αμοιβή φυσικά το ΕΣΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «δυστυχώς η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη», καθώς, όπως τόνισε, οι 8 γιατροί, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα είναι ένας απογοητευτικός αριθμός. «Καλούμε για τελευταία φορά τους ιδιωτικούς γιατρούς να ακούσουν την έκκληση του Υπουργείου Υγείας και να συνδράμουν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση έχει ενισχύσει εμπράκτως το ΕΣΥ μεταξύ άλλων με περισσότερες από 7.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να είναι δίπλα στο ΕΣΥ.

Για το εμβόλιο, ανέφερε πως η επιστήμη αναγεννά την ελπίδα και η ΕΕ κινείται συντεταγμένα για την ανακούφιση των λαών της για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, τονίζοντας πως η ημέρα της απελευθέρωσης από την παγκόσμια πρωτόγνωρη περιπέτεια έρχεται πιο κοντά.

Τέλος, δήλωσε πως υπάρχει σχέδιο του Υπ. υγείας για εμβολιασμού και πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν, αλλά και πως στόχος είναι έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όταν αναμένεται, όπως είπε, να έχει εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού με πρώτους τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την εισήγηση των ειδικών επί τη βάσει όλων των διαθεσίμων στοιχείων γύρω από την διασπορά του κορονοιού προτού λάβει τις οριστικές της αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο άρσης του lockdown. Ανέφερε πως θα γίνουμε μάρτυρες μίας αντιφατικής κατάστασης, ήτοι από τη μία ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων θα βαίνει μειούμενος εξ αιτίας της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και από την άλλη ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και δυστυχώς των θανάτων θα αυξάνει, εξ αιτίας του βαρέως επιδημιολογικού φορτίου των προηγουμένων ημερών. Ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει προϊδεάσει πως τα σχολεία θα προηγηθούν κατά την άρση του lockdown.

Συμπλήρωσε πως: «Είναι στο χέρι μας να γίνουμε ήρωες απλώς τηρώντας τα μέτρα, που εισηγούνται οι ειδικοί, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, να φοράμε μάσκα, να εφαρμόζουμε τα μέτρα υγιεινής και να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους και τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, έως ότου φθάσουμε σε ένα σημείο ασφάλειας, το οποίο θα είναι μόνον, όταν έχει εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού. Δεν μπορεί πάνω από τον καθένα μας να υπάρχει ένας αστυνομικός ή ένας ελεγκτής».

Καυτηρίασε τα όσα συνέβησαν με συνάθροιση τις προηγούμενες ημέρες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, λέγοντας με νόημα ότι «όλοι πρέπει να αποτελούμε παράδειγμα και όχι να αναιρούμε, όσα υποστηρίζουμε δημόσια».