Πάνω από 1,3 εκατ. γυναίκες διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020

Σήμερα, Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, είναι η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους γυναικολογικούς καρκίνους, που περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο.

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι είναι από τους πιο συχνούς που επηρεάζουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτούς τους καρκίνους παραμένει ανησυχητικά χαμηλή, όπως αναφέρει o Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών – ΚΕΦΙ Αθηνών.

«Σήμερα είναι η ημέρα που χρωματίζουμε την Ελλάδα μωβ, το χρώμα των γυναικολογικών καρκίνων. Είναι η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να μην αμελούν το σώμα τους και να ακούν τα μηνύματα που αυτό τους στέλνει. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να κλείσουν το ραντεβού με τον γυναικολόγο τους. Να ρωτήσουν, να ενημερωθούν, να ζητήσουν αυτό που χρειάζονται. Η ημέρα που θέλουμε να σπάσει η σιωπή και να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που φέρνει ένας γυναικολογικός καρκίνος«, σημειώνει το ΚΕΦΙ.

Στο πλαίσιο της 4ης Παγκόσμια Ημέρας Γυναικολογικής Ογκολογίας, χιλιάδες ασθενείς από 25 και πλέον χώρες θα συναντηθούν με πάνω από 60 οργανισμούς υγείας, ομάδες εξειδικευμένων παρόχων υγείας και ειδικών για να υποστηρίξουν έναν στόχο: Την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πέντε γυναικολογικούς καρκίνους.

Το 2022, στο επίκεντρο είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου και το κύριο θέμα είναι η επιλογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η σωματική δραστηριότητα, ως βασικές στρατηγικές πρόληψης κατά του καρκίνου του ενδομητρίου.

«Η συχνότητα του καρκίνου του ενδομητρίου αυξάνεται. Ο τρόπος ζωής και η γενετική μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου», τονίζει το ΚΕΦΙ.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, παγκοσμίως, διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2020. Από αυτούς, περίπου το 44% ήταν καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, το 29% του ενδομητρίου, το 23% των ωοθηκών και λιγότερο από το 5% άλλοι γυναικολογικοί καρκίνοι, όπως καρκίνοι του αιδοίου και του κόλπου. Η Ευρώπη αντιπροσώπευε περισσότερο από το 20% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως. Το 2020, 420.000 γυναίκες σε όλον τον κόσμο πέθαναν από γυναικολογικούς καρκίνους.

Ο τακτικός έλεγχος και οι εξετάσεις, μαζί με τις επιλογές του τρόπου ζωής, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των παραγόντων κινδύνου και στην προώθηση της έγκαιρης διάγνωσης σε ένα στάδιο όπου η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική ή και η πλήρης ίαση να είναι δυνατή, όπως τονίζουν οι ειδικοί.

«GOforAction» «Βάλε τη δράση στη ζωή σου».

«Βάλε ένα καλάθι για την Γυναίκα της ζωής σου»

Στο πλαίσιο της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, o Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» ΚΕΦΙ συμμετέχουν στη διεθνή πρωτοβουλία της ESGO-ENGAGe για την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα των γυναικολογικών καρκίνων και καλούν τις γυναίκες στην Ελλάδα στη δράση «GOforAction» «Βάλε τη δράση στη ζωή σου». Ο απώτερος στόχος είναι μέσα από διαφορετικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί να επηρεάσουν το μέλλον για έναν κόσμο με ενημερωμένες γυναίκες που μεριμνούν για την υγεία τους.

Το τρίτο ραντεβού με τον αγώνα μπάσκετ, όπου γνωστοί αθλητές όλων των αθλημάτων ενώνουν τις δυνάμεις τους με μέλη οικογενειών ασθενών, γιατρών, και άλλων φίλων για να «Βάλουν ένα καλάθι για τη Γυναίκα της ζωής τους», δίνεται την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στις 10:00, στο κλειστό Γήπεδο του Πανελληνίου, Ευελπίδων 2, στο Πεδίο του Άρεως.

Όπως αναφερει και η υπεύθυνη ομάδας ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο «Εριφύλη» ΚΕΦΙ, Μαρία Παπαγεωργίου, «φέτος, το μότο είναι “#GOforAction”, δηλαδή “Βάλε τη δράση στη ζωή σου” και ζητάμε από τις γυναίκες να εισαγάγουν τη δράση, την κίνηση, την άθληση στη ζωή τους που έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στη διαχείριση της νόσου».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO), Nicole Concin, δηλώνει: «Ο στόχος της πρόκλησάς μας “GOforAction” είναι απλός: Να εμπνεύσουμε και να παρακινήσουμε γυναίκες σε όλον τον κόσμο να βελτιώσουν την υγεία τους ενσωματώνοντας την τακτική σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους».

Το ENGAGE είναι η φωνή των ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο στην Ευρώπη. Με περισσότερες από 70 ομάδες σε 25 χώρες, το ENGAGE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπεράσπισης και υποστήριξης ασθενών με γυναικολογικό καρκίνο στην Ευρώπη.