Ουχάν: Εμφανίστηκε ο δημοσιογράφος που κάλυπτε την πανδημία μετά από δύο μήνες εξαφάνισης

/

Ο Li Zehua που ασκούσε τη λεγόμενη «δημοσιογραφία των πολιτών» εμφανίστηκε πολύ διαφορετικός σε σχέση με τα τελευταία του βίντεο και αποκάλυψε ότι είχε τεθεί σε αναγκαστική καραντίνα. Ο Κινέζος δημοσιογράφος εμφανίστηκε ξανά στην Ουχάν, έπειτα από σχεδόν δύο μήνε,ς κατά τους οποίους θεωρούνταν αγνοούμενος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Guardian, o Li Zehua είναι ένας από τους τρεις δημοσιογράφους που έστελναν ανταποκρίσεις από την πρώτη γραμμή της μάχης με τον κορωνοϊό στην Ουχάν, κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων εβδομάδων για την περιοχή. Είχε θεαθεί για τελευταία φορά στις 26 Φεβρουαρίου, λίγο αφότου είχε αναρτήσει βίντεο στο οποίο φαινόταν να τον καταδιώκει ένα λευκό SUV, ενώ είχε προηγηθεί μια πολύωρη live μετάδοση, η οποία ολοκληρώθηκε με την εισβολή αστυνομικών στο διαμέρισμά του.

Ο Li, ο οποίος υποχρεώθηκε να παραδώσει τις ηλεκτρονικές συσκευές του σε ένα φίλο του, πέρασε τον επόμενο μήνα σε καραντίνα στην Ουχάν και έπειτα στην πόλη καταγωγής του, σε διαφορετική επαρχία της Κίνας. Του πρόσφεραν τρία γεύματα τη μέρα και τον φρουρούσαν, ενώ του επέτρεπαν να παρακολουθεί το απογευματινό δελτίο ειδήσεων.

«Σε ολόκληρο το διάστημα, η αστυνομία μου συμπεριφέρθηκε πολιτισμένα και νόμιμα, εξασφαλίζοντας ότι είχα επαρκή τροφή και ξεκούραση. Με φρόντισαν πραγματικά», ανέφερε.

Ο τόνος του Li, ουδέτερος και πατριωτικός, διέφερε τρομερά από τα προηγούμενα βίντεο του. Ο Li, ο οποίος εργαζόταν για κινεζικό κανάλι, είχε ταξιδέψει στην Ουχάν ως ανταποκριτής για την κρίση, μετά την εξαφάνιση ενός άλλου δημοσιογράφου και ακτιβιστή, του Chen Qiushi.

Στα βίντεο του ανέφερε τις προσπάθειες μιας τοπικής επιτροπής να συγκαλύψει τις νέες λοιμώξεις και παρουσίαζε συνεντεύξεις ασθενών, ενώ είχε επισκεφτεί και ένα αποτεφρωτήριο, όπου εργάτης δήλωσε στην κάμερά ότι εργαζόμενοι πληρώνονταν περισσότερο για να μεταφέρουν πτώματα.

Τότε ο Li είχε πει ότι δε θέλει να παραμείνει αμέτοχος. Δεν ήθελε να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά του, ούτε θα μπορούσε να έχει μια ωραία ζωή με μια σύζυγο και παιδιά μένοντας αμέτοχος. Ο λόγος που το κάνει είναι πως ελπίζει και άλλοι νέοι άνθρωποι, όπως αυτόν να υψώσουν το ανάστημά τους.

Ωστόσο, στο τελευταίο του βίντεο ο Li έκανε αναφορά σε ένα κείμενο του Κομφούκιου για την πίστη στα ιδανικά: «Η ανθρώπινη καρδιά είναι απρόβλεπτη και ακούραστη. Η σχέση της με το σωστό είναι περιορισμένη. Να είστε οξυδερκείς, να είστε συνεπείς, ώστε να μπορέσετε να κρατηθείτε σταθεροί».