Ολλανδία: Απαγόρευση ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύση

/

Η Ολλανδία σχεδιάζει να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση από τον επόμενο χρόνο ώστε να καταστήσει λιγότερο ελκυστικό στους νέους το άτμισμα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι γεύσεις που διατίθενται τώρα ποικίλλουν –από μοχίτο και παγωτό φράουλα μέχρι μάνγκο και σοκολάτα– σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Με τις γεύσεις να είναι γλυκές και την άποψη που θέλει το άτμισμα να ενέχει λιγότερους κινδύνους για την υγεία, η συνήθεια αυτή έγινε γρήγορα δημοφιλής μεταξύ των νέων μη καπνιστών και συχνά θεωρείται ένα μεταβατικό στάδιο πριν από την έναρξη της χρήσης των κανονικών προϊόντων καπνού.

“Είναι απαράδεκτο 20.000 άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας από τις επιπτώσεις του καπνίσματος και περίπου 75 παιδιά καθημερινά να ξεκινούν το κάπνισμα”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Πάουλ Μπλόκχουις.

“Η άκαπνη γενιά που βλέπουμε να έρχεται επίσης χρειάζεται να είναι απαλλαγμένη και από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση θα τροποποιήσει τον νόμο περί καπνίσματος, ώστε να περιλάβει και την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύση, που πιθανόν να τεθεί σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τα προϊόντα καπνού με γεύση για άτμισμα θα παραμείνουν διαθέσιμα, κυρίως για να συνδράμουν τους συστηματικούς καπνιστές να απαλλαγούν από την συνήθειά τους, πρόσθεσε.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια συσκευή, η οποία μιμείται τη διαδικασία του καπνίσματος. Αποτελείται από έναν ατμοποιητή, μια μπαταρία, μια δεξαμενή για το υγρό και έναν αισθητήρα ή κουμπί. Δεν λειτουργεί μέσω καύσης, αλλά μέσω ατμοποίησης. Δηλαδή, η μπαταρία τροφοδοτεί τη συσκευή έτσι ώστε ο ατμοποιητής να θερμάνει το υγρό αναπλήρωσης που βρίσκεται στην δεξαμενή και να δημιουργηθεί ο ατμός, τον οποίο εισπνέει (ρουφάει) και εκπνέει ο «ατμιστής». Ο αισθητήρας ή το κουμπί ON/OFF βοηθούν στην ενεργοποίηση της συσκευής.

Οι υπέρμαχοι του ατμίσματος υποστηρίζουν ότι είναι μια πιο ακίνδυνη μορφή καπνίσματος, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι οι συσκευές αυτές είναι περισσότερο καταστροφικές για την υγεία από ό,τι θεωρείτο.

Το 2015 το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Δημόσια Υγεία έδειξε ότι ο καπνός του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιείχε μια σειρά από χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Τον περασμένο χρόνο αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η χρήση τους αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων όπως το άσθμα ή το εμφύσημα.

Έκθεση της ολλανδικής κυβέρνησης το 2017 αποφάνθηκε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων, ηλικίας 12 με 16 ετών, απάντησαν ότι έχουν δοκιμάσει άτμισμα τουλάχιστον μια φορά.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι ναργιλέδες έχουν απαγορευτεί στην Ολλανδία από το 2016 για άτομα κάτω των 18 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ