Photo by CDC on Unsplash

Οι νέοι 30-39 ετών μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό από την Μ.Τρίτη

/

Ήρθε η ώρα για τους νέους να εμβολιαστούν όπως όλα δείχνουν, μετά τις αποψινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια ο οποίος είπε ότι την Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού όσοι είναι ηλικίας 30 έως 39 ετών, προκειμένου να εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες με το εμβόλιο της Astra Zeneca, αποθέματα του οποίου αποφάσισε να διαθέσει το Υπουργείο Υγείας σε νεότερους πολίτες, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες.

«Τη μία μέρα θα εγγραφούν και την επόμενη θα αρχίσουν να εμβολιάζονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας ο οποίος ανακοίνωσε επίσης, ότι εκτός από τα ήδη υπάρχοντα εμβολιαστικά κέντρα εάν παραστεί ανάγκη τον επόμενο μήνα το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται σε ιδιωτικά πολυιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κλινικές και θεραπευτήρια.

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς το Μάιο και 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα στον Ιούνιο και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός «είναι η μόνη λύση και παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία». Να εμβολιαστούν κάλεσε τους πολίτες για μια ακόμη φορά, έναντι των απειροελάχιστων πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών, τονίζοντας ότι είναι εμφανές πλέον και σε άλλες χώρες αλλά και στη χώρα μας ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς η πλειονότητα των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στις ΜΕΘ, όπως είπε, είναι αυτοί που δεν είχαν εμβολιαστεί. Όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων κάλεσε όλους μας να εμπιστευτούμε τους ειδικούς και τους αρμόδιους οργανισμούς. Επίσης όπως ανακοίνωσε επεκτείνεται ο εμβολιασμός και αυξάνονται οι ώρες που θα διενεργείται. Συγκεκριμένα είπε πως «οι εμβολιασμοί θα συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες αλλά και τα Σαββατοκύριακα».

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας και σε σχετική ερώτηση γιατί σταματούν οι εμβολιασμοί τις ημέρες του Πάσχα, είπε ότι οι εμβολιασμοί θα γίνουν κανονικά την αργία της Πρωτομαγιάς και ότι οι τρεις ημέρες που θα σταματήσουν δεν θα επηρεάσουν συνολικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως οι άνθρωποι που εργάζονται στα εμβολιαστικά κέντρα δεν έχουν σταματήσει καθόλου εδώ και αρκετούς μήνες να υποστηρίζουν την επιχείρηση «Ελευθερία». «Από τις 3 του Νοέμβρη και για έξι μήνες οι άνθρωποι αυτοί αλλά και όλοι οι υγειονομικοί που εργάζονται στα νοσοκομεία είναι χωρίς ρεπό, ας το σκεφτούμε λοιπόν, και να εμβολιαστούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά δεδομένα τόνισε πως ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία δείχνει να σταθεροποιείται με μικρή τάση υποχώρησης. «Βρισκόμαστε στην πιο ευαίσθητη φάση αυτής της πανδημίας, είπε, και για ακόμα 20 μέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή». Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα στην επικράτεια είναι 1.542, εκ των οποίων 981 Covid-19  και 561 non covid ΜΕΘ.

Μιλώντας για τους γιατρούς που έχουν επιστρατευθεί τονίζοντας ότι το σύστημα τους χρειάζεται για τουλάχιστον 20 ημέρες ακόμα και πρόσθεσε ότι εφόσον χρειαστεί το Υπουργείο Υγείας θα επεξεργαστεί καινούργια λίστα με ιδιώτες γιατρούς, που θα μπουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, είπε πως εισηγήθηκαν να ισχύσει το όριο του ένος ατόμου ανά 25 τμ. στους ναούς και στους εξωτερικούς χώρους η τήρηση απόστασης 10 μέτρων ανά άτομο. Επίσης χρήση διπλής μάσκα εντός και εκτός των ναών. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών και το προσκύνημα του μόνο σε εξωτερικό χώρο. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και στις 9 το βράδυ την Κυριακή του Πάσχα. Στις 3 Μαΐου ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00. Ακόμη εισηγήθηκε υποχρεωτικό τεστ σε ιερείς, και όλους όσους θα βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες.

Στο πασχαλινό τραπέζι, θα μπορούν να βρίσκονται έως 12 άτομα σε ανοιχτούς χώρους, τηρώντας όλα τα μέτρα. Θα μπορούν γενικότερα να βρεθούν τα μέλη δύο οικογενειών, έως 9 άτομα σε εσωτερικούς χώρους , τα οποία καλό θα ήταν προηγουμένως να έχουν κάνει και ατομικό τεστ.

Η δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Γυμνασίων, ξεκινά και πάλι στις 10 Μαΐου με ανάλογα μέτρα με αυτά που εφαρμόζονται για τα Λύκεια.

Επίσης, από τις 3 Μαΐου προτείνεται η επαναλειτουργία της εστίασης με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και με υποχρεωτικό ατομικό τετ δύο φορές την εβδομάδα για όλο το προσωπικό.

Τέλος ο υπουργός Υγείας ερωτηθείς για το άνοιγμα του τουρισμού και για το εάν οι τουρίστες θα μπορούν να μετακινούνται σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες της χώρας, τόνισε ότι είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα και ότι οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να μετακινούνται μέσα στη χώρα, δηλαδή θα ισχύει ότι ισχύει και για τους κατοίκους της Ελλάδας.