Νόστιμα γεμιστά ορφανά εύκολα και απλά

6 - 8 ώριμες και σφιχτές μεγάλες ντομάτες 1 πιπεριά (για να πάρει τα άρωμα σε όσους αρέσουν μόνο οι ντομάτες) αλλιώς 3 πιπεριές πράσινες 300γρ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 σκ. σκόρδο 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο 1 κ.σ. ζάχαρη 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Φτιάξτε τα πιο νόστιμα γεμιστά ορφανά εύκολα και απλά. Μισή ώρα προετοιμασία και μια ώρα και 20 λεπτά μαγείρεμα .

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κόβουμε ένα καπάκι 1 εκατοστό περίπου, από κάθε ντομάτα.
  • Παίρνουμε ένα μπολ και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε την γέμιση της ντομάτας χωρίς να κάνουμε τρύπες. Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα ταψί ή γάστρα.

  • Από τις πιπεριές αφαιρούμε τα σπόρια και τοποθετούμε και αυτές στο ταψί ή στη γάστρα.
  • Κόβουμε τις πατάτες μεγάλα κομμάτια.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα μεσαία σε δυνατή φωτιά.

  • Ρίχνουμε 2-3 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μόλις κάψει το λάδι, προσθέτουμε τις πατάτες.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
  • Βγάζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στην άκρη.
  • Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά.

  • Ψιλοκοβουμε τα κρεμμύδια και τις σοτάρουμε 4-5 λεπτά.
  • Ψιλοκοβουμε τα σκόρδα και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
  • Ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρι και τα ανακατέβουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του.

  • Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά.
  • Σε ένα μπόλ βάζουμε 400 ml βραστό νερό και τον κύβο λαχανικών. Ρίχνουμε το νερό αυτό σιγά – σιγά στην κατσαρόλα, ανακατέβουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

  • Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη γέμιση της τομάτας που είχαμε κρατήσει στην άκρη.
  • Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά , μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο και τα ρίζνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατέβουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.

  • Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές λίγο πιό πάνω από τη μέση, για να μη βγει το ρύζι από έξω όταν φουσκώσει στο ψήσιμο.

  • Ό,τι γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε μέσα στο ταψί μαζί με τις πατάτες .
  • Προσθέτουμε 150-200 ml νερό στο ταψί.


  • Πασπαλίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή βάζουμε το καπάκι αν τα ψήνουμε σε γάστρ.
  • Προθερμένουμε το φούρνο στοτς 200 βαθμούς.
  • Ψήνουμε για 60 λεπτά στους 180 βαθμούς.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι τα γεμιστά να πάρουν ωραίο χρώμα .

  • Σερβίρουμε με  λίγα φύλλα δυόσμου.

Καλή όρεξη!!!