Φτιάξτε τα πιο νόστιμα γεμιστά ορφανά εύκολα και απλά. Μισή ώρα προετοιμασία και μια ώρα και 20 λεπτά μαγείρεμα .
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές. Κόβουμε ένα καπάκι 1 εκατοστό περίπου, από κάθε ντομάτα.
- Παίρνουμε ένα μπολ και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε την γέμιση της ντομάτας χωρίς να κάνουμε τρύπες. Βάζουμε τις ντομάτες σε ένα ταψί ή γάστρα.
- Από τις πιπεριές αφαιρούμε τα σπόρια και τοποθετούμε και αυτές στο ταψί ή στη γάστρα.
- Κόβουμε τις πατάτες μεγάλα κομμάτια.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα μεσαία σε δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε 2-3 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και μόλις κάψει το λάδι, προσθέτουμε τις πατάτες.
- Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά.
- Βγάζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στην άκρη.
- Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά.
- Ψιλοκοβουμε τα κρεμμύδια και τις σοτάρουμε 4-5 λεπτά.
- Ψιλοκοβουμε τα σκόρδα και τα σοτάρουμε μαζί με το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρι και τα ανακατέβουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του.
- Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας και σοτάρουμε για ακόμα 2-3 λεπτά.
- Σε ένα μπόλ βάζουμε 400 ml βραστό νερό και τον κύβο λαχανικών. Ρίχνουμε το νερό αυτό σιγά – σιγά στην κατσαρόλα, ανακατέβουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη γέμιση της τομάτας που είχαμε κρατήσει στην άκρη.
- Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά , μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο και τα ρίζνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατέβουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
- Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές λίγο πιό πάνω από τη μέση, για να μη βγει το ρύζι από έξω όταν φουσκώσει στο ψήσιμο.
- Ό,τι γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε μέσα στο ταψί μαζί με τις πατάτες .
- Προσθέτουμε 150-200 ml νερό στο ταψί.
- Πασπαλίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή βάζουμε το καπάκι αν τα ψήνουμε σε γάστρ.
- Προθερμένουμε το φούρνο στοτς 200 βαθμούς.
- Ψήνουμε για 60 λεπτά στους 180 βαθμούς.
- Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο ή το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι τα γεμιστά να πάρουν ωραίο χρώμα .
- Σερβίρουμε με λίγα φύλλα δυόσμου.
Καλή όρεξη!!!