Νορβηγία: Νεκροί και τραυματίες από επίθεση με τόξο – Ο δράστης συνελήφθη

/

Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ότι η επίθεση ενός άνδρα που με τόξο και βέλη σκότωσε πολλούς ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς ακόμη στην πόλη Κόνγκσμπεργκ, στη νοτιοανατολική Νορβηγία, ήταν τρομοκρατική ενέργεια.

«Με δεδομένο όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, είναι φυσικό να διερευνηθεί εάν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, Έιβιν Ος.

«Ο άνδρας που συνελήφθη δεν έχει ανακριθεί και είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε τα κίνητρά του».

Η αστυνομία δεν αναφέρθηκε σε αριθμό θυμάτων, ούτε στην κατάσταση της υγείας των τραυματιών.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NRK, επικαλούμενος πηγές, έκανε λόγο για τουλάχιστον 4 νεκρούς στις επιθέσεις.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, ο άνδρας έφερε πάνω του επίσης ένα μαχαίρι και άλλα όπλα.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγο πριν τις 18.30 το απόγευμα, τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδας).

Στο Twitter, η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι ένας άνδρας εμφανίστηκε οπλισμένος με τόξο και βέλη και στόχευε ανθρώπους.

Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να μείνουν σπίτια τους. Αρκετές γειτονιές αποκλείστηκαν από την αστυνομία, με τα τηλεοπτικά πλάνα να δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη ένοπλων αστυνομικών δυνάμεων και ασθενοφόρων. Ένα ελικόπτερο επίσης έχει αναπτυχθεί.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας NRK στον ιστότοπό του ανήρτησε μια φωτογραφία που έστειλε αυτόπτης μάρτυρας και δείχνει ένα μαύρο βέλος σφηνωμένο σε έναν τοίχο.

Στο παρελθόν, η Νορβηγία, μια παραδοσιακά φιλήσυχη χώρα, έχει γίνει στόχος ακροδεξιών επιθέσεων.

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκότωσε 77 ανθρώπους με βομβιστική επίθεση κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο, προτού ανοίξει πυρ εναντίον μιας θερινής κατασκήνωσης της Νεολαίας του Εργατικού Κόμματος (AUF) στο νησί Ουτόγια.

Τον Αύγουστο του 2019, ο Φίλιπ Μανσάους πυροβόλησε εναντίον ενός τεμένους κοντά στο Όσλο, προτού ακινητοποιηθεί από τους πιστούς του τεμένους, χωρίς να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Στο παρελθόν ο ίδιος είχε πυροβολήσει με φυλετικά κίνητρα την θετή αδελφή του, γεννημένη στην Ασία.

Αρκετά σχέδια για ισλαμιστικές επιθέσεις έχουν αποτραπεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ