Νέο πακέτο στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τον τουρισμό

/

Στο κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την στήριξη των κλάδων του τουρισμού και της εστίασης. Οι κλάδοι του τουρισμού που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό χρειάζονται στήριξη και αυτό ακριβώς θα γίνει. Αρχικά στην εστίαση αλλά και στο λιανικό εμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σχεδιάζονται και μέτρα με γεωγραφικά χαρακτηριστικά, δηλαδή περιοχές που έχουν ως … μονοκαλλιέργεια τον τουρισμό. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές της χώρας που οι κάτοικοι εκεί ζουν αποκλειστικά με τον τουρισμό και φέτος δοκιμάζονται σκληρά από τη μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας

Τι ετοιμάζουν ως μέτρα στήριξης

Το νέο πακέτο των μέτρων για επιχειρήσεις, εργαζομένων και νοικοκυριών αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα Ιουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορούν:

–Τουρισμός: Σχεδιάζονται μέτρα στήριξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με επιδοτήσεις δανείων, χρηματοδότηση επενδύσεων και εργασιών συντήρησης. Επίσης, ειδικά για τα ξενοδοχεία εξετάζεται το σενάριο μεγαλύτερης μείωσης ή ακόμα και μηδενισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2021 που θα κληθούν καταβάλουν φέτος οι τουριστικές επιχειρήσεις. Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό, σχεδιάζεται να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας, για όλο το έτος και μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.

–Εστίαση: Στον κλάδο της εστίασης σχεδιάζονται στοχευμένα μέτρα καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις γυρίζουν την πλάτη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται  είτε να αυξηθεί και να επιμηκυνθεί η επιδότηση των εισφορών του προγράμματος Συν-Εργασία είτε να αναβιώσει η δυνατότητα των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με την καταβολή επιδόματος 534 ευρώ στους εργαζόμενους, προκειμένου να αποτραπεί η απόλυσή τους. Επίσης ανάλογα με το ποσοστό μείωσης του τζίρου, θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου για το 2021, και θα ενεργοποιηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου οι επιχειρήσεις της εστίασης να κρατηθούν όρθιες στην μετά- κορωνοϊό εποχή και να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. 

–Λιανεμπόριο: Μέτρα στήριξης εξετάζονται και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που βλέπουν τον τζίρο τους να καταρρέει. Το πακέτο των μέτρων περιέχει μείωση της προκαταβολής φόρου για το 2021,  χρηματοδότηση και επιδοτήσεις των θέσεων εργασίας προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η  βελτίωση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.
Πηγή:NOW24