Νέα Θεσμοφόρια 2023: Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Μία γιορτή πολιτισμού

Με σημείο εκκίνησης την ανάδειξη των Θεσμοφορίων, το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια έρχεται να οικοδομήσει το πεδίο συνάντησης της Αττικής γης και των προϊόντων της, του φυσικού της περιβάλλοντος, της ιστορίας της και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς, λαμβάνοντας χώρα σε αγαπημένα μέρη της Αττικής.

Το Αττικό Άλσος, το Πεδίον του Άρεως, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, η Αθηναϊκή Ριβιέρα, ο Κεραμεικός, ο Πολυχώρος Λιπασμάτων Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ετοιμάζονται για να υποδεχθούν το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 με τις επτά μοναδικές εκδηλώσεις έχοντας ως κοινή αναφορά τον πολιτισμό και την εύφορη γη της Αττικής.

Τα Νέα Θεσμοφόρια έρχονται στο σήμερα ως μια γιορτή που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Μια γιορτή της Αττικής γης, εμπνευσμένη από τα Θεσμοφόρια που τιμούσαν τη Δήμητρα, τη θεά του εδάφους, της βλάστησης και της καρποφορίας και υμνούσαν τη γονιμότητα της γης και της γυναίκας. Μια γιορτή που αναδεικνύει τα προϊόντα, τα οποία διαχρονικά έχουν επικρατήσει σ’ αυτή τη γη: σιτηρά- με προστάτιδα τη Δήμητρα, ελιά κι ελαιόλαδο –με προστάτιδα την Αθηνά, αμπέλι και κρασί –με προστάτη το Διόνυσο. Πρόκειται για προϊόντα- οικονομικούς πυλώνες της Αθηναϊκής Πολιτείας, συνδεδεμένα διαχρονικά και με τη θρησκεία, τα οποία εξακολουθούν και σήμερα να χαρακτηρίζουν την εθνική οικονομία και την παραγωγική ταυτότητα της Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο website

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

Εικόνα που περιέχει κείμενο, αφίσα, ανθρώπινο πρόσωπο, γραφιστική

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου: «Θεσμοφορίων Χορός: Μια Ωδή στη Γη»

Το πρωτότυπο έργο του Γιώργου Βούκανου «Θεσμοφορίων Χορός: Μια Ωδή στη Γη» παρουσιάζεται στο Θέατρο του Αττικού Άλσους, «Κατίνα Παξινού». Ένα συμφωνικό οπτικοακουστικό χορόδραμα, με τον Βασίλη Σαλέα και πάνω από 60 συντελεστές. Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει αφιλοκερδώς η Άντζελα Γκερέκου.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Εικόνα που περιέχει κείμενο, ρουχισμός, καρτούν, εικονογράφηση

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Σάββατο 16 έως Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου: Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Στο Κέντρο της Γης – Πάρκο Αντώνης Τρίτσης μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια που υμνούν την φύση και το περιβάλλον. Διοργάνωση σε συνεργασία με την «Οργάνωση Γη».

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 

Εικόνα που περιέχει κείμενο, αφίσα, γραφιστική, φυλλάδιο

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου: Επιστημονική Ημερίδα – Νέα Θεσμοφόρια

Ημερίδα με θέμα «Η Αττική Γη και τα Προϊόντα της: Περιβάλλον και κλιματική κρίση, προοπτικές» με έμφαση στην ανάλυση της πρωτογενούς παραγωγής και στο περιαστικό περιβάλλον της Αττικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Παλιάς Βουλής, υπό την επιστημονική επιμέλεια της Δρα Αικατερίνης Πολυμέρου – Καμηλάκη.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Εικόνα που περιέχει κείμενο, στιγμιότυπο οθόνης, αφίσα, καρτούν

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου: Παράδοση & Αττική Γη

Μουσικοχορευτική εκδήλωση λαϊκής παράδοσης και γαστρονομίας, όπου Τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι φέρνουν την παράδοση του τόπου τους σε μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Εικόνα που περιέχει κείμενο, αφίσα, καρτούν, στιγμιότυπο οθόνης

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου: Ελληνικό Πρωινό Αττικής Γης

Μία μοναδική εκδήλωση με τίτλο Ελληνικό Πρωινό Αττικής Γης παρουσιάζεται στο Ble Pavillion στον Άλιμο, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό.

Στόχο έχει να συνδέσει τον γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας με την εμπειρία του επισκέπτη και την προώθηση της γαστρονομικής κληρονομίας.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Εικόνα που περιέχει κείμενο, αφίσα, στιγμιότυπο οθόνης, γραφιστική

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου: Εκδήλωση Physis Gaia Project με την Ευρυδίκη στο Πεδίο του Άρεως

Μία εκδήλωση που έρχεται να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν, το κλασικό με το σύγχρονο και να φέρει ντόπιους και επισκέπτες, στο πάρκο της πόλης, το Πεδίον Άρεως. Ένα Θεατρικό, Μουσικό & Ψυχαγωγικό Αφήγημα, με την Ευρυδίκη και άλλους καλλιτέχνες. Συνδυασμοί ήχου, εικόνας και φωτός σε ένα φυσικό τοπίο, μέσα στην πόλη, στο τελευταίο πάρτι του καλοκαιριού.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Εικόνα που περιέχει κείμενο, στιγμιότυπο οθόνης, καρτούν, αφίσα

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου: Attica Molecular Mixology

Στο Momix Bar, μοριακά κοκτέιλ και ειδικό μενού, που σχεδιάζονται αποκλειστικά από προϊόντα της Αττικής Γης, συντελούν σε μια μοναδική εμπειρία. Το πλούσιο και πρωτότυπο μενού αλλά και η μοναδική αίσθηση της μοριακής μιξολογίας ολοκληρώνουν ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ, έχοντας πάντα ως κεντρικό στοιχείο τα προϊόντα της Αττικής Γης.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια διοργανώνεται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική», με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής κι υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.