FILE - In this Jan. 11, 2021 file photo Mary Williams, right, receives an injection of the Oxford/AstraZeneca vaccine at the mass vaccination centre in Newcastle Upon Tyne, England. The European Medicines Agency is expected on Friday Jan. 29, 2021 to authorize use of the vaccine AstraZeneca developed with Oxford University. It would be the third cleared for use in the EU, after the BioNTech-Pfizer and Moderna vaccines. (AP Photo/Scott Heppell, File)

Νέα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού από AstraZeneca

//

Η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσαν ότι σχεδιάζουν ένα νέο εμβόλιο κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού, το οποίο θα είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο του 2021.

«Στοχεύουμε κυρίως στο να έχομε κάτι έτοιμο έως το φθινόπωρο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της AstraZeneca, sir Μενέλαος Πάγκαλος.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Άντι Πόλαρντ, ανέφερε ότι ήδη σχεδιάζουν μικροαλλαγές στο εμβόλιο. Εξήγησε ότι πρόκειται για μία γρήγορη διαδικασία και πως θα χρειαστούν μικρές κλινικές δοκιμές του νέου εμβολίου για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά του προτού το παρουσιάσουν.

Έρευνα για το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca

Έρευνα για το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca διαπίστωσε ότι μια μόνο δόση του εμβολίου παρέχει προστασία 76% για τρεις μήνες, σύμφωνα με το έγκυρο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Ο Ματ Χάνκοκ δήλωσε στο BBC ότι η μελέτη δείχνει ότι «τα εμβόλια είναι η έξοδος από αυτήν την πανδημία» καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη μετάδοση του ιού προστατεύοντας έμμεσα και άλλα άτομα.

@Dominic Lipinski/Pool via AP

Όταν δοθεί η δεύτερη δόση, η μελέτη διαπίστωσε ότι το επίπεδο προστασίας από το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca αυξάνεται στο 82%.

Συγκεκριμένα μια εφάπαξ δόση του εμβολίου είναι 76% αποτελεσματική από 22 έως 90 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Αυτό μειώνεται στο 54,9% όταν η δεύτερη δόση χορηγείται λιγότερο από έξι εβδομάδες αργότερα. Όμως, η αποτελεσματικότητα αυξάνεται στο 82,4% όταν κάθε δόση απέχει 12 ή περισσότερες εβδομάδες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεχωρίσει από πολλές άλλες χώρες, δίνοντας προτεραιότητα στη χορήγηση της πρώτης δόσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, και παράλληλα καθυστερώντας την δεύτερη για περίπου 12 εβδομάδες.

@AP Photo/Scott Heppell, File

Στόχος είναι να σωθούν περισσότερες ζωές δίνοντας κάποια προστασία σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε κριτική από τη Βρετανική Ιατρική Ένωση για το ότι ακολουθεί αυτό το μονοπάτι χωρίς διεθνή υποστήριξη.

Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ , επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής εμβολίων στην Οξφόρδη, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποστήριξαν την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου για την καθυστέρηση. «Διαβεβαιώνω ότι οι άνθρωποι προστατεύονται για 22 ημέρες μετά από μία δόση του εμβολίου», επισήμανε ο καθηγητής.

Όμως η χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης έχει περιοριστεί από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές που τονίζουν ότι πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα κάτω των 65 ετών.

@AP Photo/Paul Sancya, File

«Τα αντισώματα μετά τη μόλυνση διαρκούν τουλάχιστον έξι μήνες»

Επιπλέον μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι τα αντισώματα κορανοϊού διαρκούν τουλάχιστον έξι μήνες μετά τη μόλυνση για την πλειονότητα των ατόμων που είχαν τον ιό.

Η έρευνα της UK BioBank, της βασικής βιοϊατρικής βάσης δεδομένων και ερευνητικών πόρων του Ηνωμένου Βασιλείου, μέτρησε τα επίπεδα προηγούμενης λοίμωξης σε διάφορες ομάδες πληθυσμού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και πόσο καιρό διατηρήθηκαν τα αντισώματα σε εκείνους που είχαν μολυνθεί.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 99 τοις εκατό των συμμετεχόντων που είχαν δοκιμαστεί θετικά για προηγούμενη λοίμωξη διατήρησαν αντισώματα κορονοϊού για τρεις μήνες μετά τη μόλυνση, ενώ το 88% για όλους τους έξι μήνες της μελέτης.

Πηγές: BBC, ΕΡΤ