Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο ζήτημα της πανδημίας από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται ένα κυλιόμενο σχέδιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επτά προηγούμενων ημερών, τα οποία καθορίζουν τις αποφάσεις για τις επτά επόμενες ημέρες. «Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα», είπε κι ανέφερε, επίσης, ότι έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασμούς, κλείνει ο κύκλος εμβολιασμού των υγειονομικών και σύντομα ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για τους 80 άνω, αλλά και ότι από σήμερα αυξάνονται τα σημεία όπου γίνονται οι εμβολιασμοί, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ρυθμός θ’ ακολουθεί το ρυθμό της παραλαβής εμβολίων στη χώρα μας.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα παρουσιαστεί αύριο, ως πρωτοβουλία του, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δεν αποτελεί περιορισμό, αλλά συμβάλλει στην απαλλαγή από προβλήματα στις μετακινήσεις και άρα ευνοεί τον τουρισμό και την οικονομία, όπως έχει λόγο να επιθυμεί η Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι θα παρέμβει προς την Κομισιόν και προς δύο άλλες κατευθύνσεις: την ταχύτερη αδειοδότηση εμβολίων, με πρώτο αυτό της Astra Zeneca, και την άσκηση πίεσης προς την Pfizer ώστε να είναι συνεπής στις συμφωνίες που έχουν γίνει σε επίπεδο ΕΕ και να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.
Κατέληξε δε λέγοντας ότι επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. «’Αλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη την οικονομία και πως όλα συνδέονται μεταξύ τους. Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως τα διδάγματα του 2020 μπορούν να χρησιμεύσουν ως φάρος για το 2021: «Είναι η ενότητα και η εθνική αυτοπεποίθηση. Χάρη σ’ αυτά αναχαιτίσαμε τις εξωτερικές αμφισβητήσεις και τον κορονοϊό κι αποδείξαμε ότι οι κρίσεις μπορούν να γίνουν ευκαιρία για να πάει μπροστά η χώρα. Σήμερα, δεν διευρύνουμε μόνο την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και την εθνική μας ομοψυχία. Η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση και ταυτόχρονα σε πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον», κατέληξε, ζητώντας έτσι τη στήριξη του νομοσχεδίου απ’ όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.