Με «click away» το άνοιγμα λιανεμπορίου

/

Τη λειτουργία των καταστημάτων μέσω της υπηρεσίας «click away» για την εορταστική περίοδο ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εξειδικεύοντας τα μέτρα και τους κανόνες για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που θα ανοίξουν.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η κυβέρνηση μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφάσισε να μην επιτρέψει το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Καταλαβαίνουμε πως αυτή είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση για όλους, αλλά μπροστά μας έχουμε ένα μεγαλύτερο αγαθό, την υγεία», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση επιτρέπει μόνο την υπηρεσία «click away» και κατ’ εξαίρεση το άνοιγμα των αμιγώς βιβλιοπωλείων, τα οποία είναι 1.784 σε όλη την επικράτεια, τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τις υπηρεσίες ΚΤΕΟ.

«Καταλαβαίνουμε πως με αυτό τον τρόπο δεν ισοφαρίζεται η ζημία από το lockdown και για αυτό τον λόγο οι υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούν το “click away” νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η απόφαση για την υπηρεσία «click away» πάρθηκε διότι:

1. Οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών είναι στα όρια τους

2. Για να δώσουμε στα καταστήματα μία μερική διέξοδ

Κανόνες 

Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία είτε μέσω του e-shop είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και η πληρωμή θα γίνεται μέσω POS έξω από το κατάστημα.

Για να μετακινηθεί πελάτης θα πρέπει να έχει μαζίτου την απόδειξη από την ηλεκτρονική πληρωμή ή sms όπου θα αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης και η ώρα της μετακίνησης.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι οικογένειες ή παρέες ατόμων για να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα στους δρόμους, ενώ θα επιτρέπονται εως 9 άτομα στην ουρά, με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον δύο μέτρα.

Πρόστιμα

«Αν έχει μπει πελάτης σε κατάστημα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα».

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης θα επιτρέπεται το «click away» μόνο σε καταστήματα με εξωτερική είσοδο σε δημόσιο δρόμο.

Πώληση παιχνιδιών και από τα σούπερ μάρκετ

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε πως απελευθερώνεται η πώληση των παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.