Με περισσότερα από 100 drones η επιτήρηση των δασών

/

Στην μεγαλύτερη αξιοποίηση της τεχνολογίας στις δασικές πυρκαγιές, με drones, αλλά και ο πιο αυστηρός έλεγχος των δήμων στις υποχρεώσεις που έχουν, ήταν δύο από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι «έχει συντελεσθεί μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο κλίμα, που μας αναγκάζει όλους να τροποποιήσουμε τις μεθόδους και τα εργαλεία που έχουμε, για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Έχει αυξηθεί η θερμοκρασία, έχουμε πιο έντονους και πιο παρατεταμένους καύσωνες, αυτό οδηγεί σε μεγάλη ξηρασία».

Σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετεί στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι «έχει αυξηθεί κατά 5,5%, κατά 4.166 άτομα. Το 2019 ήταν 61 τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, είναι 89 πλέον, 40 του κράτους και 49 που μισθώνονται. Συνολικά 16.500 εργαζόμενοι είναι στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχουμε διπλασιασμό στους εθελοντές πυροσβέστες». «Αρκεί;», διερωτήθηκε ο υπουργός και απάντησε: «Όχι. Πρέπει όλοι να κάνουμε περισσότερα». «Και το κράτος να εξοπλιστεί με τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες», τόνισε εξειδικεύοντας αμέσως μετά:

«Στο πρόγραμμα “Αιγίς” υπάρχει μια επιμέρους δράση που αφορά στην αγορά drones για να γίνεται εναέρια επιτήρηση. Είναι μια σύμβαση η οποία προκηρύσσεται τώρα από το Δημόσιο και από την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουμε εξοπλιστεί με περισσότερα από 100 drones σαν αυτά που χρησιμοποιεί ο Στρατός ή το Λιμενικό Σώμα».

Προστασία αρχαιολογικών χώρων

Επόμενη δράση, το πρόγραμμα προστασίας αρχαιολογικών χώρων. «Σε είκοσι από αυτούς μέσω του Προγράμματος “Αιγίς” και πάλι, του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υπάρξουν ειδικά συστήματα έγκαιρης παρατήρησης και παρέμβασης σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο». Συμπερασματικώς, «η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας και πρέπει να την ενσωματώσουμε πλέον στην επιχειρησιακή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος».

Για την υπογειοποίηση των καλωδίων είπε πως είναι ένα πρόγραμμα που και αυτό είναι «ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, αφορά όμως ένα μικρότερο τμήμα της επικράτειας. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη και ακριβή άσκηση αυτή». Έχει δε, δοθεί στις εταιρείες διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης η δυνατότητα μέσα από πιο γρήγορες διαδικασίες να κάνουν καθαρισμούς δέντρων και καύσιμης ύλης από τους πυλώνες -και «εκεί μπορούμε να πάμε καλύτερα».

Προανήγγειλε ότι οι κυρώσεις θα είναι πολύ πιο αυστηρές για τους πολίτες, αλλά και τους δήμους όσον αφορά στον καθαρισμό των οικοπέδων, ενώ τόνισε ότι πλέον ο νόμος δίνει τη δυνατοτητα στους δήμους να μπαίνουν αυτεπάγγελτα στα ακαθάριστα οικόπεδα των ιδιωτών.