Μετανάστες διασώθηκαν χάρη στον Banksy

//

Σε πλοίο της οργάνωσης Sea Watch και στο λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέρθηκαν οι μετανάστες τους οποίους διέσωσε στη Μεσόγειο το σκάφος που χρηματοδοτεί ο γνωστός καλλιτέχνης και ακτιβιστής Banksy.

Μέλη της Sea Watch βοηθούν μετανάστες να μεταφερθούν σε πλοίο της οργάνωσης από το πλοίο Λουίζ Μισέλ.

Το Σάββατο, το πλοίο, που φιλοτέχνησε και χρηματοδοτεί ο Βρετανός ακτιβιστής Banksy, εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Σύμφωνα με το πλήρωμα, ήταν παραφορτωμένο και δεν μπορούσε να συνεχίσει την αποστολή του με ασφάλεια μετά τη διάσωση 219 μεταναστών τις τελευταίες ημέρες.

«Ήταν εξαντλημένοι, αφυδατωμένοι, κάποιοι υπέφεραν από ναυτία λόγω του καιρού και είχαν υποθερμία» ανέφερε μέλος του πληρώματος.

Οι ακτιβίστριες ανέφεραν ότι ένας μετανάστης πέθανε πάνω στο πλοίο ενώ αρκετοί έχουν τραύματα και εγκαύματα έχοντας περάσει ημέρες μέσα στις βάρκες πριν τους εντοπίσουν.

Πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής παρέλαβε 49 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

Το πλοίο Sea Watch 4 παρέλαβε άλλους 150 μετανάστες στο κατάστρωμα του. Το πλήρωμα του ενημέρωσε ότι πλέον μεταφέρει 350 ανθρώπους και πρέπει να προσεγγίσει σε λιμάνι για να κατέβουν το συντομότερο δυνατό.

Να μεταφέρει τους επιβάτες του σε λιμάνι ζητά και ένα τρίτο πλοίο, που μεταφέρει 27 μετανάστες, μεταξύ των οποίων μια έγκυο γυναίκα και παιδιά από τη Λιβύη.

Η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες της περιοχής της Μεσογείου να επιτρέψουν στα τρία πλοία να προσεγγίσουν σε λιμάνια τους και να επιτρέψουν την αποβίβαση των μεταναστών.