Μαγιορκίνης: Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τον εμβολιασμό.

//

Με αναφορά στην εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών.

Όπως είπε η πανδημία ξεπέρασε σε παγκόσμια κλίμακα  τις 57 εκατ. διαγνώσεις ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων δείχνει να έχει υποχωρήσει ελαφρά τις τελευταίες μέρες σε λίγο πιο πολύ από 600.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι ενισχύεται ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν. Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη είπε ότι οι διαγνώσεις ξεπέρασαν τα 15 εκατομμύρια ενώ σταθεροποίηση καταγράφεται σε Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία. Σχεδόν όλη η ΕΕ είναι στο «κόκκινο» σε ρυθμό διαγνώσεων τόνισε λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες περιοχές της νοτιότερης Ελλάδας.

Ανέφερε ότι η πλειοψηφία των διαγνώσεων εξακολουθεί να καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, με σαφή σημεία, ωστόσο, εξόδου από την εκθετική αύξηση. «Το φορτίο είναι εξειρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας και η πίεση έχει σαφή στοιχεία τοπικού χαρακτήρα».

Ειδικότερα για την Αττική σημείωσε ότι η κατάσταση συνέχισε να βελτιώνεται κι αυτή την εβδομάδα ενώ η Θεσσαλονίκη διατηρεί υπερπενταπλάσιο επιδημικό φορτίο σε σχέση με την Αττική με τον δείκτη μετάδοσης Rt να φαίνεται να έχει προσεγγίσει τα επίπεδά της και την πρόβλέψη να δείχνει περαιτέρω συρρίκνωση.

Ο ιός χρησιμοποιεί σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας  που ανθίσταται στη διάλυση των δεσμών μεταξύ γενεών υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε ότι τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να προστατεύσουμε τους γηραιότερους με τις ελάχιστες απαραίτητες επαφές.

Συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τον εμβολιασμό.