Μέχρι αύριο θα έχει ανακοινωθεί ο κατάλογος με τα μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Αττική

/

Στην κατάρτιση ενός καταλόγου μέτρων που θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή γενικό επίπεδο προχωρά η κυβέρνηση λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου σε κάποιες περιοχές. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η έκρηξη των κρουσμάτων διεθνώς, το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού μετά το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και το ότι υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές όπως η Πέλλα ή η Αττική, μας κάνει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση».

Έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία «μία από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα που ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, ημερησίως. Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία». Αναφέρθηκε, επίσης, και στο Ισραήλ «που προχωρά στην επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα από τους τόπους κατοικίας, κλείσιμο των χώρων λατρείας και των σχολείων και άνοιγμα μόνον των απαραίτητων καταστημάτων».

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας».
Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιτροπή ειδικών να εξετάσουν κατάλογο μέτρων που θα κλιμακώνονται σε τοπικό η γενικό επίπεδο. Όπως πρόσθεσε, ο κατάλογος θα καταρτιστεί σήμερα ή αύριο, ενώ έκανε λόγο για ενδεχόμενες ανακοινώσεις την Τρίτη, εφόσον χρειαστεί και με βάση την εισήγηση των ειδικών.

Είχε προηγηθεί και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά μέτρα, σε επίπεδο Δήμων, στην Αττική, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Όπως είπε η Επιτροπή προσανατολίζεται, εφόσον χρειαστεί, σε τέτοιου είδους μέτρα, και όχι σε οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής.

«Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση» συμπλήρωσε.

Τέλος αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Η συντριπτική πλειoνότητα εκπαιδευτικών, μαθητών και των γονιών τους ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τους ευχαριστούμε και συνεχίζουμε. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο, και στη γειτονιά μας».