Μένουμε σπίτι με εικαστικές δράσεις για παιδιά

/

Όσο #menoumespiti πρέπει να υπενθυμίζουμε στα παιδιά, αλλά και στον εαυτό μας, ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για δημιουργική απασχόληση. Εμείς βρήκαμε πολλές πρωτότυπες δραστηριότητες  στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ομίλου ΟΤΕ.

1) Εικαστικές δράσεις/ Κάντο Σπίτι

· Η Mona Liza «επισκέπτεται» το Μουσείο / Κολάζ (7-12 ετών)

Το Μουσείο, αυτό το διάστημα, δεν δέχεται επισκέψεις, όμως στην περίπτωση της Mona Lisa, κάνει μια «τιμητική εξαίρεση! Το διάσημο έργο του Leonardo da Vinci το οποίο βρίσκεται στο μουσείο του Louvre στο Παρίσι.

Η προσωπογραφία αυτή ξεχωρίζει για την έκφραση και το χαμόγελο της γυναίκας, το οποίο είναι αινιγματικό. Παρατήρησέ την και θα δείς όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου καθαρά, καθώς και τα ρούχα που φοράει με όλες τις λεπτομέρειες.

Ένα video με έργα του Leonardo da Vinci και έργα κολάζ διάσημων δημιουργών θα σε εμπνεύσουν! Ακολούθησε τα απλά βήματα και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συγκεντρώσεις τα υλικά και να φτιάξεις με φαντασία το δικό σου κολάζ ! Μετά «τοποθέτησε» την Mona Lisa μαζί με εκθέματα τηλεφωνικών συσκευών του Μουσείου. Έτσι, δεν θα είναι μόνο στο Μουσείο του Λούβρου…θα την έχεις και εσύ στο σπίτι!

· Ένα κινητό με τα δικά σου χρώματα / ζωγραφική (4-6 ετών)

Σίγουρα τα κινητά τηλέφωνα, είναι πολλά και σχεδόν όλοι έχουν από ένα.

Τι θα έλεγες, το “δικό σου” κινητό, να είναι αλλιώτικο από τα άλλα:

Άσε τη φαντασία σου ελεύθερη, πάρε τα αγαπημένα σου χρωματιστά μολύβια και τους μαρκαδόρους σου και ….κάνε το δικό σου κινητό!

· Κατασκευάζουμε το δικό μας τετράδιο / κατασκευή (από 9 ετών)

Τι ξέρεις για την τέχνη της βιβλιοδεσίας; Έχεις παρακολουθήσει ποτέ, πως «δένεται», ένα βιβλίο;

Αυτές τις ημέρες που έχουμε πολύ χρόνο στο σπίτι θα φτιάξουμε το δικό μας χειροποίητο τετράδιο … Κάνε κλικ στο site του Μουσείου Tηλεπικοινωνιών, www.otegroupmuseum.gr, δες προσεκτικά το βίντεο και ακολούθησε 6 απλά βήματα …πάρε χαρτόνι, φύλλα, βελόνα και κλωστή, και σε λίγο, το δικό σου τετράδιο, θα είναι έτοιμο! Και μην το αφήσεις .. «άδειο» αλλά γράψε τις εμπειρίες σου, από όλα αυτά, που ζούμε σήμερα. Θα σου είναι ένα χρήσιμο ημερολόγιο αναμνήσεων, όταν όλα θα έχουν περάσει!

Ήξερες ότι…

Η βιβλιοδεσία εμφανίζεται όταν η γραφή εγκαταλείπει τη μορφή του παπύρου και αρχίζουν να εμφανίζονται τα χειρόγραφα με τη σημερινή μορφή (σελίδες ενωμένες σε μία πλευρά). Το πρώτο βιβλιοδετικό δείγμα το έχουμε από τον 4ο αιώνα μ.Χ!

Η βιβλιοδεσία εκείνης της περιόδου ήταν κυρίως το “ντύσιμο” του βιβλίου με λεπτό σανίδι το οποίο, με τη σειρά του, καλύπτονταν από υλικά όπως δέρμα, μετάξι, βελούδο και διάφορα διακοσμητικά από πολύτιμα πετράδια και πολύτιμα μέταλλα. Γύρω στον 15o αιώνα, μετά την εμφάνιση της Τυπογραφίας στην Ευρώπη, το βιβλίο αρχίζει να παίρνει το σημερινό του σχήμα (ορθογώνιο σχήμα σε αναλογίες της χρυσής τομής).

2) Περιήγηση στα digital σημεία της έκθεσης

Μέσα από το site του Μουσείου, όλοι έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές εφαρμογές επαυξημένης (AR) & εικονικής πραγματικότητας (VR) της μόνιμης έκθεσης. Γνωρίστε και περιηγηθείτε στο καλωδιακό πλοίο του ΟΤΕ , «Θαλής ο Μιλήσιος», το παλαιότερο στον κόσμο! Κάθε εβδομάδα σε περιμένει μια καινούρια ψηφιακή εμπειρία!

3) Ιστορίες Τηλεπικοινωνιών

Με ποιο τρόπο ο τηλέγραφος βοήθησε τον Κόμη Μοντεχρήστο, τον διάσημο ήρωα του Αλέξανδρου Δουμά, να εκδικηθεί τους ανθρώπους που τον φυλάκισαν; Το κλασικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Αλέξανδρου Δουμά περιλαμβάνει στην πλοκή του τον τηλέγραφο. Όχι όμως τον ηλεκτρονικό τηλέγραφο του Μορς, αλλά τον οπτικό τηλέγραφο του Chappe.

«Είχα δει κάποιες φορές να υψώνονται στην άκρη του δρόμου αυτά τα μαύρα πτυσσόμενα χέρια που μοιάζουν με τα πόδια ενός τεράστιου σκαθαριού»

Πώς ξεκίνησε η τηλεγραφία στην Ελλάδα;

Αυτές, και πολλές ακόμη ιστορίες, γνωστές ή άγνωστες, που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες και την εξέλιξή τους, παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα στο site του Μουσείου.

Εμείς θα σας ενημερώνουμε διαρκώς για τις νέες δράσεις. Καλή διασκέδαση !!!

Πηγή: Μουσείο τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ