κινητοποίηση διαμαρτυρίας «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» από τους επαγγελματίες της εστίασης

/

Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στη πλατεία Συντάγματος, που έχει τίτλο «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ», προχωρούν σήμερα Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου οι επαγγελματίες στην εστίαση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και το Επιμελητήριο στο κάλεσμα τους στον κλάδο τονίζουν πως δεν υπάρχουν «πλέον άλλες αντοχές».

Όσοι θα παραδίδουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, θα υπογράφουν και τη σχετική «Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης». Το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματιών αναφέρει στην ανακοίνωση του:

«Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο φόβος, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα μετατρέπονται σε απελπισία και οργή. Παραδίδουμε με πόνο ψυχής τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας».
Αντίστοιχες κινήσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα σε διάφορες πόλεις της χώρας. Ενδεικτικά:

  • Στην Κοζάνη, τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους παραδίδουν στο Δημαρχείο της πόλης οι επαγγελματίες εστίασης του Σωματείου «Ερμής».
  • Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εστίασης Νομού Χανίων στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Δ.Ο.Υ. Χανίων.
  • Στην Τρίπολη, η παράδοση των κλειδιών γίνεται στην Πλατεία Πετρινού.

«Είναι μια κραυγή αγωνίας από τον κλάδο της εστίασης, που μετά από 6 μήνες συνεχούς lockdown με κατεστραμμένες επιχειρήσεις, παρά τα όποια μέτρα στήριξης από την πλευρά της πολιτείας, φαίνεται ότι τα λουκέτα ποια είναι αναπόφευκτα. Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις θα κλείσουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε.

Αυτό είναι και το μήνυμα από όλους τους επαγγελματίες που κινητοποιούνται σε όλη τη χώρα και παραδίνουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στην κυβέρνηση» είπε μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1 από την πλατεία Συντάγματος ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Η κεντρική συγκέντρωση γίνεται στην πλατεία Συντάγματος, αλλά υπάρχουν άλλα 20 σημεία στην Αττική που μαζεύονται κλειδιά και ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα οι πρωτοβάθμιες ενώσεις του κλάδου συγκεντρώνουν τα κλειδιά.

Όλοι αυτοί θα τα στείλουν στην Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία θα τα παραδώσει στην κυβέρνηση. Το επόμενο διάστημα, όταν έρθουν και από την περιφέρεια όλα τα κλειδιά θα τα παραδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το σύνολο των επιχειρήσεων εστίασης στην Ελλάδα είναι 81.000 και απασχολούνται 350.000 εργαζόμενοι. Η προσέλευση είναι ελεύθερη και επώνυμη, δεν υποχρεώνεται κανένας να το κάνει, αλλά όλος ο κλάδος είναι σε αγανάκτηση, σε φόβο, σε απελπισία.
Αίτημά μας είναι όταν ανοίξει ο κλάδος είναι:

  • να επιδοτηθεί τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο το 100% των ασφαλιστικών εισφορών,
  • να εξασφαλιστούν οι ήδη υφιστάμενες θέσεις εργασίας,
  • να μην πληρώσουμε ανεργία, να πληρώσουμε εργασία.

Γ. Κουράσης: Χρειάζεται πρόγραμμα διάσωσης

«Προχωράμε σήμερα σε μια συμβολική κίνηση για να δείξουμε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση γα την εστίαση δεν είναι επαρκή» είπε το πρωί στην ΕΡΤ1 από την πλατεία Συντάγματος ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Κουράσης.

«Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει δώσει μετάθεση υποχρεώσεων για το κοντινό μέλλον και χρηματοδοτήσεις μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που είναι μια μορφή χρηματοδότησης. Η εστίαση χρειάζεται ρευστότητα και ένα πρόγραμμα διάσωσης. Χρειάζονται εξειδικευμένα μέτρα για την εστίαση.

Στην τελευταία έρευνα που έγινε στον χώρο της εστίασης, ένας στους δύο επιχειρηματίες φοβάται πως η επιχείρησή του δεν θα ξανανοίξει. Ήδη βλέπουμε αρκετά λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης ειδικά στα κέντρα των πόλεων. Και πίσω από κάθε λουκέτο υπάρχουν οι οικογένειες των εργοδοτών και των εργαζομένων. Πρέπει όλοι αυτοί να στηριχθούν άμεσα» τόνισε ο κ. Κουράσης.