Η ιταλική αστυνομία ανέκτησε κλεμμένο αντίγραφο του «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι

//

Αντίγραφο του «Salvator Mundi» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο είχε κλαπεί από μουσείο της Νάπολης, κατάφερε να ανακτήσει η ιταλική αστυνομία. Το έργο τέχνης, το οποίο πιθανότατα ζωγράφισε ένας από τους μαθητές του αναγεννησιακού καλλιτέχνη, ανακαλύφθηκε σε ένα διαμέρισμα κατά τη διάρκεια έρευνας στην ιταλική πόλη, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσε η ιταλική αστυνομία. Ο 36χρονος ιδιοκτήτης του ακινήτου βρέθηκε τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία παραλαβής κλεμμένων αγαθών.

Αν και δεν είναι γνωστό ποιος ζωγράφισε το συγκεκριμένο αντίγραφο του «Salvator Mundi» (Σωτήρας του κόσμου), οι ειδικοί εκτιμούν ότι χρονολογείται στα τέλη του 1510. Ο ιδιοκτήτης του πορτρέτου, το Μουσείο San Domenico Maggiore στη Νάπολη, έγραψε στον ιστότοπό του ότι υπάρχουν «πολλές υποθέσεις» σχετικά με την ταυτότητα του ζωγράφου, με την «πιο πειστική» θεωρία να δείχνει τον μαθητή του Ντα Βίντσι, τον Τζιρολάμο Αλιμπράντι.

Πιστεύεται ότι ο πίνακας δημιουργήθηκε στη Ρώμη πριν τον μεταφέρει στη Νάπολη ο Τζιοβάνι Αντόνιο Μουσκετόλα, απεσταλμένος και σύμβουλος του Άγιου Ρωμαίου Αυτοκράτορα, Καρόλου Ε’. Το έργο επέστρεψε για λίγο στην πρωτεύουσα της Ιταλίας το 2019, όταν το δανείστηκε η Villa Farnesina για την έκθεσή της «Ο Λεονάρντο στη Ρώμη».

Η ιταλική αστυνομία δεν διευκρίνισε πότε είχε κλαπεί ο πίνακας, αν και το μουσείο της Νάπολης ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2020 είχε ακόμη στην κατοχή του το έργο. Το πρωτότυπο «Salvator Mundi» του Ντα Βίντσι έγραψε ιστορία το 2017 όταν πουλήθηκε για 450,3 εκατομμύρια δολάρια στο Christie’s στη Νέα Υόρκη. Στη δεκαετία του 1950, το έργο είχε χαρακτηριστεί αντίγραφο και είχε πουληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για μόλις 45 αγγλικές λίρες.

Ενώ ορισμένοι μελετητές αμφισβήτησαν ότι το συγκεκριμένο έργο το είχε ζωγραφίσει ο Ντα Βίντσι, ο πίνακας αποκαταστάθηκε και πιστοποιήθηκε πριν γίνει το πιο ακριβό έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Πιστεύεται ευρέως ότι η ρεκόρ προσφορά έγινε για λογαριασμό του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ωστόσο, το «Salvator Mundi» δεν έχει θεαθεί από την πώληση του, τον Νοέμβριο του 2017. Μάλιστα, ενώ το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι είχε ανακοινώσει ότι θα φιλοξενούσε το έργο, ανέβαλε τη μεγάλη παρουσίαση το 2018 χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση.

ΠΗΓΗ: CNN