ΗΠΑ: Φρένο στην πράσινη κάρτα για μετανάστες

/

Σε κατάργηση της πράσινης κάρτας για τους υποψήφιους μετανάστες για τουλάχιστον δύο μήνες προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ με τη δικαιολογία ότι έτσι προστατεύει τις θέσεις εργασίας στη χώρα του.

Αφού υποσχέθηκε να βάλει τέλος στην μετανάστευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού μέσω Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε το πρόγραμμα χορήγησης πράσινης κάρτας σε υποψήφιους μετανάστες.

Ο Τραμπ εξήγησε πως η απαγόρευση αυτή ίσως επεκταθεί ανάλογα με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στη χώρα, αλλά διευκρίνισε πως απ’ αυτήν εξαιρούνται οι εποχικοί εργαζόμενοι. Δεν εξήγησε, ωστόσο, πώς επηρεάζονται οι αιτήσεις εκείνων που ήδη εξετάζονται. Η απαγόρευση για όσους αναζητούν μόνιμη άδεια παραμονής ίσως επεκταθεί για τουλάχιστον άλλο ένα μήνα, αναλόγως των εξελίξεων. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον Αμερικανό εργαζόμενο», υπογράμμισε ο Τραμπ, έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Όλα αυτά σε μια στιγμή που 22 εκατομμύρια έχουν χάσει τις δουλειές τους λόγω της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η επέλαση του COVID-19. Στο μεταξύ οι νεκροί από κορωνοϊό στη χώρα ξεπέρασαν τις 45.000. Τα κρούσματα πλησιάζουν τις 819.000 και πλέον αποτελούν το ένα τρίτο των κρουσμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη.