ΗΠΑ: Νίκη Μπάιντεν. Πανηγυρισμοί αλλά και διαμαρτυρίες

/

Ο Τζο Μπάιντεν κήρυξε επισήμως τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δεσμευόμενος ότι ως 46ος πρόεδρος θα ενώσει τους Αμερικανούς. «Ηρθε η ώρα να θεραπευτεί μία βαθιά διχασμένη Αμερική και να βάλουμε στην άκρη τη σκληρή ρητορική» δήλωσε ο κ.Μπάιντεν, και σημείωσε πως ο λαός επιθυμεί οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι να συνεργαστούν, λέγοντας ότι ο ίδιος θέλει να τελειώνει η «δαιμονοποίηση μέσα στην Αμερική». Ακόμη, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι αύριο θα συγκροτήσει μία ομάδα διαχείρισης κρίσης κατά του κορονοϊού από επιστήμονες και εμπειρογνώμονες.
“Δεσμεύομαι να είμαι ένας πρόεδρος που συσπειρώνει και όχι που διχάζει”, υπογράμμισε από τον προπύργιό του στο Ντέλαγουερ, αλλά και να “ηγηθώ των δυνάμεων της αξιοπρέπειας” προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού, να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη και να εξαλείψει τον συστημικό ρατσισμό.

«Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν σηματοδοτεί μία νέα μέρα για την Αμερική», δήλωσε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις, προσθέτοντας πως η δημοκρατία στη χώρα κρεμόταν από μία κλωστή σ` αυτές τις εκλογές».

«Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα, δεν θα είμαι η τελευταία γιατί κάθε μικρό κορίτσι που μας παρακολουθεί απόψε κατανοεί ότι αυτή η χώρα προσφέρει πιθανότητες σε όλους», τόνισε η πρώτη Αφροαμερικανίδα και ασιατικής καταγωγής (κόρη μεταναστών από την Ινδία και τη Τζαμάικα) που εξελέγη αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα σόου με πυροτεχνήματα, με το νούμερο «46» να γράφεται στον ουρανό του Ουίλιμνγκτον.

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος -κι ενώ η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται- έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 290 εκλέκτορες, καθώς κέρδισε την Πενσιλβάνια και τη Νεβάδα, ενώ προηγείται και σε άλλες 3 πολιτείες.