Εξώφυλλο από τις περιπέτειες του Τεντέν πουλήθηκε για 3,2 εκατομμύρια ευρώ

Ο Τεντέν, ντυμένος με ασιατική ενδυμασία, κρύβεται μέσα σε ένα βάζο μαζί με τον σκύλο του Μιλού, προκειμένου να γλυτώσουν και οι δύο από έναν κόκκινο δράκο. Αυτό είναι το εξώφυλλο μιας περιπέτειας του δημοφιλούς ήρωα των κόμικς που πωλήθηκε εχθές (14/1) σε δημοπρασία στο Παρίσι για το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του οίκου δημοπρασιών Artcurial, το συγκεκριμένο εξώφυλλο φιλοτεχνήθηκε από τον Βέλγο δημιουργό του Τεντέν Georges Remi (περισσότερο γνωστό με το ψευδώνυμό του Hergé) το 1936, για το –προ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- τεύχος της περιπέτειας κόμικς, με τον τίτλο «Ο Μπλε Λωτός» (“The Blue Lotus”). Ωστόσο, ο εκδότης του Hergé απέρριψε το συγκεκριμένο εξώφυλλο για τον λόγο ότι τα χρώματά του θα κόστιζαν ακριβά στην εκτύπωση. Τελικά χρησιμοποιήθηκε μια άλλη ζωγραφιά για το τεύχος και ο σχεδιαστής δώρισε την αρχική εικόνα που απορρίφθηκε στον Jean- Paul Casterman, κληρονόμο του εκδοτικού οίκου από τον οποίο δημοσιεύονταν τα βιβλία του Τεντέν.

Για χρόνια, ο Casterman κρατούσε το πολύτιμο εξώφυλλο διπλωμένο σε ένα συρτάρι. Μέχρι τον θάνατό του αρνιόταν να του πουλήσει, απορρίπτοντας τις προσφορές των επίδοξων αγοραστών. Ο ίδιος το φύλαγε σαν θησαυρό, ως δώρο από τον Hergé.

Όπως εξήγησε ο Eric Leroy, ειδικός επί των βιβλίων κόμικς του οίκου δημοπρασιών Artcurial, το συγκεκριμένο έργο δεν είχε προσφερθεί ποτέ προς πώληση ως τώρα. Και ενώ τα στοιχεία του ιδιώτη συλλέκτη που αγόρασε το σχέδιο δεν έχουν αποκαλυφθεί, το σίγουρο είναι πως η τιμή στην οποία δημοπρατήθηκε το έργο ξεπέρασε τις προσδοκίες των αρμοδίων. Συγκεκριμένα οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι το σπάνιο εξώφυλλο θα πωλούταν για 2,2 έως 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγές: Reuters/ The Guardian