Εμβολιασμό των κατοικίδιων ζώων κατά της Covid προτείνουν επιστήμονες

/

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει ένα ευρύ φάσμα οικόσιτων ζώων για αυτό και πολλοί συμβουλεύουν τον εμβολιασμό τους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού.

Εμπειρογνώμονες από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, το Ινστιτούτο Earlham και το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, δημοσίευσαν σχετικό άρθρο στο περιοδικό «Virulence», στο οποίο αναφέρουν ότι τα πολλαπλά κρούσματα κορονοϊού στα ζώα «ενέχει σημαντικό μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση της Δανίας θανάτωσε εκατομμύρια βιζόν, αφού ανακάλυψε ότι εκατοντάδες κρούσματα της Covid-19 στη χώρα, συνδέονταν με παραλλαγές του κορονοϊού που είχαν σχέση με εκτροφεία βιζόν.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Cock van Oosterhout, καθηγητής εξελικτικής γενετικής στο UEA, δήλωσε ότι τα σκυλιά και οι γάτες μπορούν να προσβληθούν από κορονοϊό – αλλά δεν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο. «Είναι λογικό να αναπτύξουμε εμβόλια για κατοικίδια και οικόσιτα ζώα, ως προληπτικό μέτρο για τη μείωση αυτού του κινδύνου. Ως ανθρώπινη κοινωνία θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο όσον αφορά την Covid-19».

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, οι Ρώσοι έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν ένα εμβόλιο για κατοικίδια ζώα, για το οποίο υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες.

«Οι γάτες είναι ασυμπτωματικές, αλλά μπορούν να μολυνθούν από τον ιό και να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο», δήλωσε ο Kevin Tyler, αρχισυντάκτης του «Virulence».

«Ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει ένα ευρύ φάσμα ειδών ξενιστών, συμπεριλαμβανομένων των γάτων, των σκύλων, των μινκ και άλλων άγριων και εξημερωμένων ειδών και, ως εκ τούτου, ο εμβολιασμός των οικόσιτων ζώων μπορεί να απαιτείται για να σταματήσει η περαιτέρω εξέλιξη του ιού, όπως και τα περιστατικά εκτροπής», έγραψαν οι επιστήμονες.

«Ενώ οι εκστρατείες εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2 / Covid-19 είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο, νέες παραλλαγές του ιού είναι πιθανό να συνεχίσουν να εξελίσσονται αποκτώντας τη δυνατότητα να σαρώσουν τον ανθρώπινο πληθυσμό», προειδοποιούν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Πηγή: Livescience.com