Εγκλωβισμένοι σε πλοία χιλιάδες ναυτικοί εξαιτίας της COVID-19

/

Χιλιάδες ναυτικοί είναι εγκλωβισμένοι σε πλοία επειδή λόγω των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα πληρώματα και να επαναπατριστούν, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Τσάκου.

Το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο έχει καλέσει τους πλοιάρχους όλων των πλοίων που θα βρεθούν σε λιμάνι να σημάνουν τη σειρήνα τους σήμερα το μεσημέρι στις 12. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί να καταδείξει την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ναυτικοί.

«Συντασσόμαστε ανεπιφύλακτα με την πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτικού Επιμελητηρίου (ICS) για την ανάδειξη του θέματος της αντικατάστασης των ναυτικών, που συνεχίζουν να παραμένουν στα πλοία λόγω της πανδημίας COVID-19 και καλούμε τα πλοία μας, σε όποιο λιμάνι του κόσμου βρεθούν, να σημάνουν εμφατικά, στις 12 το μεσημέρι σήμερα, τη σειρήνα τους, ώστε να αφυπνιστούν οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου, οι διεθνείς φορείς και παράγοντες και η παγκόσμια κοινή γνώμη», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο όμιλος.

Επίσης σημειώνει πως «επιβάλλεται η άμεση επίλυση του φλέγοντος προβλήματος της αλλαγής των πληρωμάτων και του επαναπατρισμού των ναυτικών, οι οποίοι μήνες τώρα ταλαιπωρούνται σκληρά από κόπωση, μοναξιά και άγχος σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου.

Θεωρούμε άδικο και απαράδεκτο να παραμένουν σήμερα περισσότεροι από 300.000 ναυτικοί εγκλωβισμένοι σε πλοία και ξηρά, υπηρετώντας χωρίς αντικατάσταση εξαιτίας διαδικαστικών προβλημάτων (visas, διαβατήρια) καθ’ ον χρόνο λιμάνια και αεροδρόμια παραμένουν κλειστά και λόγω έλλειψης χώρων υποδοχής και πτήσεων προς τις πατρίδες τους, ενώ ταυτόχρονα συνάδελφοί τους, που περιμένουν να ναυτολογηθούν, αντιμετωπίζουν προβλήματα βιοπορισμού.

Καλούμε κάθε Αρχή και εξουσία να προχωρήσουν στην απλούστευση των διαδικασιών και να επισπεύσουν, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, τον επαναπατρισμό των ναυτικών και την απρόσκοπτη εναλλαγή των πληρωμάτων, διασφαλίζοντας, ανά πάσαν στιγμή, τη δέουσα ιατρική περίθαλψη και φροντίδα των ήδη καταπονημένων εν πλω ναυτικών.

Στα πενήντα χρόνια της ζωής του, ο όμιλός μας όχι μόνο δεν ξεχνάμε τι οφείλουμε στους πολύτιμους και ανεκτίμητους συνεργάτες, τους ναυτικούς μας, αλλά τους διαβεβαιώνουμε: Δεν σας ξεχνάμε. Δεν είστε μόνοι σας. Είμαστε περήφανοι για εσάς. Θα είμαστε πάντα μαζί σας!».

Πηγή:kathimerini.gr