Δύσκολες ώρες για τα νοσοκομεία της Αττικής

/

Δύσκολες ώρες για τα νοσοκομεία της Αττικής όπου καθημερινά γιατροί και νοσηλευτές δίνουν τη δική τους μάχη προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.
Στα όρια τους είναι τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, καθώς η πανδημία δεν υποχωρεί και οι αριθμοί των κρουσμάτων, των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.

Ο Χαράλαμπος Γώγος, παθολόγος Λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας στο OPEN. δήλωσε: “Ξέφυγε η κατάσταση λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Θα μπορούσα να την περιγράψω σαν μια καινούρια επιδημική έξαρση, γιατί έχουμε το αναμφισβήτητο και πιεστικό θέμα του μεταλλαγμένου ιού που διασπείρεται ευκολότερα”.

Το Θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» που στις 24/3 εφημέρευε μαζί με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα στρατιωτικά Νοσοκομεία επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας: “Για μια ακόμη νύχτα, ιατροί, νοσηλευτές και όλο το προσωπικό είναι στα νοσοκομεία μας, κάνοντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση. Δεν μπορώ να σκεφτώ πιο πατριωτικό τρόπο που θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να δείξουν το σεβασμό τους στην Πατρίδα ενόψει των εορτασμών των 200 ετών”.

Ο Θεμιστοκλής Χαραμής, Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ. – Διευθύνων Σύμβουλος «Ερρίκος Ντυνάν», επισήμανε πως: “Όλο το προσωπικό και οι γιατροί μας είναι εδώ, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους”.

Οι ώρες της εφημερίας στα μεγάλα νοσοκομεία καθίστανται όλο και πιο εφιαλτικές. Με μετατροπή κλινικών σε Covid και εξιτήρια ασθενών, προσπαθούν να ελευθερώσουν κλίνες.

Από τις 8 το πρωί εφημερεύει το νοσοκομείο Αττικό, με την έναρξη της βάρδιας να διαθέτει 60 κενές κλίνες Covid.

O Διοικητής Νοσοκομείου “Αττικόν” Σπύρος Κωνσταντόπουλος, αναφέρει ότι: “Έχουμε διαχειριστεί τις τελευταίες 3 εφημερίες με έναν μέσο όρο εισαγωγών γύρω στις 95. Η σημερινή μέρα φαίνεται ότι είναι αρκετά πιο ήσυχη και πιο διαχειρίσιμη”.

Αυτή την στιγμή πάνω από 2.100 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Και οι 375 μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες. 20 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και περιμένουν διακομιδή σε κλίνες εντατικής. Πανελλαδικά η πληρότητα σε ΜΕΘ έχει φτάσει το 80%.

Ο Ιατρός – Ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολίασε πως: “Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι εφιαλτικές με περισσότερους νεκρούς και διασωληνωμένους. Στα μέσα του Απρίλη με πολύ προσοχή και προσπάθεια όλης της κοινωνίας θα δούμε το κύμα να υποχωρεί”.

Tην Τετάρτη 24/3 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.062 νέα κρούσματα, 699 διασωληνωμένους ασθενείς και 67 θανάτους. Από τις νέες μολύνσεις, οι 1.422 εντοπίστηκαν στην Αττική. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του ιικού φορτίου στα λύματα και αυτής της εβδομάδας, είναι οι αναλυτές.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: “Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, η οποία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης. Η πρώτη ύφεση που είδαμε ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Ελπίζουμε κι αυτή την εβδομάδα να συνεχίσει αυτή η ύφεση για να υπάρξει τάση. Οι αναλύσεις μέχρι την Τρίτη δείχνουν μια σταθεροποίηση”.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμα.

Πηγή: ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, OPEN