Διεθνής Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU), που συσπειρώνει εργατικά συνδικάτα με «ταξικό προσανατολισμό», έχει καθιερώσει από το 2009 και διοργανώνει κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου (ημερομηνία της ίδρυσής της το 1945) τη Διεθνή Ημέρα Δράσης (WFTU International Day of Action) για να κάνει γνωστές τις θέσεις της και «να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες, που αντιμάχονται τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα μονοπώλια». Το θέμα του φετινού εορτασμού (2014) είναι «Μάχη κατά της ανεργίας. Μάχη για την αξιοπρεπή εργασία».

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1945, με σκοπό να αποτελέσει την ενιαία διεθνή φωνή του συνδικαλιστικού κινήματος, στο πρότυπο του ΟΗΕ. Το 1949 τα συνδικάτα της Δύσης αποχώρησαν και συγκρότησαν τη Διεθνή Συνομοσπονδία των Ελεύθερων Εργατικών Συνδικάτων (ICFTU), σε μια εποχή έξαρσης του «Ψυχρού Πολέμου». Έτσι, η ΠΣΟ συνδέθηκε στενά με τη Σοβιετική Ένωση και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Μετά την πτώση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η ΠΣΟ άρχισε να παρακμάζει και σήμερα δραστηριοποιείται κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Το 2006 ή έδρα της ΠΣΟ μεταφέρθηκε από την Πράγα στην Αθήνα. Γενικός γραμματέας της ΠΣΟ είναι το στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην βουλευτής Γιώργος Μαυρίκος. Η ΠΣΟ συσπειρώνει στις τάξεις της 78 εκατομμύρια εργαζόμενους από 105 χώρες του κόσμου. Από Ελλαδικής πλευράς μέλος της ΠΣΟ είναι το ΠΑΜΕ και από Κυπριακής η ΠΕΟ, η συνδικαλιστική οργάνωση του ΑΚΕΛ.

Πηγή:sansimera.gr